BiH

očuvanju prirode

Evropska unija podržala mlade eko aktiviste iz Ostrošca

14/12/2020

Svaka škola je snimila po jedan video koji će ući u konkurenciju za najbolji. Stručni žiri će nagraditi najuspješnije video uratke u BiH i Crnoj Gori, a mlade sudionike obradovati vrijednim nagradama

Učenici Osnovne škole “Suljo Čilić”, područno odjeljenje Ostrožac, sudjeluju u projektu “Zajednički napori za 5 posto manje otpada”, kojeg s 493.000 eura finansira Evropska unija s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode.

Škola u Ostrošcu jedna je od pet osnovnih škola uključenih u projekt, čiji su učenici snimili video koji govori o njihovom pogledu na prirodu, ekologiju te izazovima upravljanja otpadom s kojima se suočava njihova sredina.

“Mladi eko aktivisti navedene škole snimili su video kojim žele poslati snažnu poruku o svijetu u kojem žele živjeti. Oni poručuju kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa o prirodi i u kojem će svi shvatiti važnost recikliranja, čuvanja zelenila, ali i značaj smanjenja ukupne količine otpada”, saopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Svaka škola je snimila po jedan video koji će ući u konkurenciju za najbolji. Stručni žiri će nagraditi najuspješnije video uratke u BiH i Crnoj Gori, a mlade sudionike obradovati vrijednim nagradama.

Projekt “Zajednički napori za 5 posto manje otpada” ima za cilj razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u šest općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5 posto do kraja 2021. godine.

Kroz projekt se, također, radi na podizanju svijesti građana i institucija o odvajanju i recikliranju otpada.

Projekt provode Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, u partnerstvu s općinom Jablanica (BiH), općinom Šavnik (CG) i Udruženjem Matica iz Pljevalja (CG).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.