Globus

beograd

Vučić nakon sastanka s Dodikom zatražio da se prekine s prijetnjama ukidanjem RS-a

14/12/2020

U saopćenju se navodi kako je Dodik obavijestio Vučića o političkim napadima na RS, kao i o pokušajima njezinog urušavanja, te je uputio jasne zahtjeve i molbe Republici Srbiji

Izmjene Daytonskog sporazuma moguće su samo uz suglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, poručili su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka u Beogradu.

“Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz suglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtjeva da se prekine s pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je ona ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Daytonu”, saopćeno je iz Vučićevog ureda.

U saopćenju se navodi kako je Dodik obavijestio Vučića o političkim napadima na RS, kao i o pokušajima njezinog urušavanja, te je uputio jasne zahtjeve i molbe Republici Srbiji.

Vučić je saslušao Dodika i zamolio ga da u predstojećem razdoblju upotpuni svoje zahtjeve koje je ocijenio legitimnima, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Srbije istaknuo je kako odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju biti unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

On je u svom odgovoru Dodiku također kazao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz RS, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i RS.

Naglasivši kako je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima RS – posljednji put u iznosu od 20 miliona eura, Vučić je poručio da će nastaviti pružati svaku vrstu ekonomske i financijske podrške srpskom narodu u RS, stoji u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.