BiH

Ministri u Briselu odlučili

Evropska unija podržala ostanak EUFOR-a u BiH, jasna poruka Dodiku

18/10/2021
Foto: EU

Vijeće potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije na današnjoj sjednici podržalo je nastavak operacije Althea u BiH odnosno mandate EUFOR-a čime je potvrđeno pisanje Fokusa.

Piše: A. DUČIĆ

Dodatno se u zaključcima Vijeća EU koje objavljujemo u cijelosti posebno pozivaju političari da se suzdrže od dovođenja u pitanje teritorijalnog integriteta BiH. Time su poslali jasnu poruku lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Ovo su zaključci Vijeća za vannjske poslove Evropske unije:

1. Vijeće ponovno ističe svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće duboko žali zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje, i da ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU-u, koji je Vijeće potvrdilo 2019., te u skladu s interesom svih građana da se ostvari napredak u približavanju Europskoj uniji.

2. Vijeće pozdravlja nastavak operacije Althea, koja je nakon strateških preispitivanja 2017. i 2019. ponovno usmjerena na svoj glavni mandat, tj. podupiranje vlasti Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja na temelju čvrstog modela prediktivne analitike. Istodobno se u okviru operacije nastavljaju provoditi druge zadaće koje proizlaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), kao i zajedničko osposobljavanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine (AFBiH).

3. Vijeće napominje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem strateškom preispitivanju operacije predstavljenom u lipnju 2021., među ostalim i u nalazima prema kojima provođenje te operacije i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji kao dio cjelokupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu Vijeće ponovno potvrđuje spremnost EU-a da nastavi s izvršnim mandatom operacije uz novo odobrenje UN-a.

4. Vijeće napominje da su tijekom prošle godine pandemija bolesti COVID-19 i njezine posljedice bili veliki izazov i pohvaljuje operaciju Althea jer je u ovim teškim vremenima i dalje potpuno operativna i pruža potporu toj zemlji.

5. Vijeće prepoznaje važnost daljnje koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

6. EU i dalje potiče vlasti Bosne i Hercegovine da, uz potporu međunarodne zajednice, pojačaju napore usmjerene na daljnje zbrinjavanje viška streljiva, oružja i eksploziva te na humanitarno razminiranje. U tom pogledu EU je spreman dodatno poduprijeti aktivnosti humanitarnog razminiranja u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.