Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zabrinutost situacijom

Evropski parlament danas o situaciji u BiH i sankcijama Miloradu Dodiku

evropski-parlament-anadolijaaa

Iz Evropske unije je poručeno da će Unija iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji, ali da je za oštre mjere potrebno da svi glasaju ZA

Evropski parlament danas bi trebao raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i sankcijama članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku. Iz Evropske unije je poručeno da će Unija iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji, ali da je za oštre mjere potrebno da svi glasaju ZA.

Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini, izjavio je portparol Peter Stano. Napominje da Evropska unija osuđuje sve jednostrane korake koji narušavaju integritet zemlje, te poziva sve aktere da se ponašaju konstruktivno, prenosi BHRT.

“U januaru je Vijeće ministara inostranih poslova raspravljalo o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente uključujući i sankcije u cilju prevazilaženja političke krize i jednostranog secesionizma koje preduzimaju određeni akteri. Međutim, za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom, a mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dokle god se ne donese odluka”, kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Nakon situacije u Ukrajini, svima je jasno da među evropskim zvaničnicima postoji solidarnost o pitanju sankcija Rusiji, kaže zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Na tom fonu trebaju biti i zemlje koje žele u Evropsku uniju, pa Dodiku, dodaje, treba staviti do znanja da se treba vratiti u institucije i prihvatiti se funkcije u kojoj predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

“Može ga se izolirati o pitanju sankcija, može ga se izolirati o pitanju poslovnih procesa njega i klike oko njega. Pošto Bosna i Hercegovina ima jasan stav o pitanju solidarnosti sa Ukrajinom sankcije se mogu odnositi samo na njega i dobiće osobne probleme”, navodi Juratović.

Ranije u Evropskoj uniji nije bilo jedinstvenog stava o pitanju sankcija Miloradu Dodiku, ali su sa ratom u Ukrajini, prioriteti u Uniji promijenjeni. Potrebna je još jedna rasprava u evropskom parlamentu o tom pitanju, kažu u Inicijativi za evropsku stabilnost.

“U tom smislu rasprava u evropskom parlamentu pozivi parlamentaraca ne samo u Briselu, već i u zemljama članicama a to smo čuli i ovdje u Berlinu prema vladama da razgovaraju i da djeluju kada je ovo u pitanju je sasvim sigurno je pritisak koji može uroditi plodom”, smatra analitičar Inicijative za evropsku stabilnost Adnan Ćerimagić.

Prije sankcija treba iscrpiti sve mehanizme za dogovor, jer ako sankcije pogode i stanovnike u Republici Srpskoj, to bi samo pogodovalo Miloradu Dodiku i rejting bi mu skočio, ocjenjuje politolog Velizar Antić.

“I na to moraju da računaju i u EU i SAD-u. Ukoliko i uvode sankcije na koji način će uvoditi te sankcije da one budu eventualno ciljane da pogode samo onog ko zaslužuje te sankcije, zato ne vjerujem da će doći do tih sankcija još uvijek. Mislim da tu ima još prostora za dogovor”, ističe Antić.

Ranije je 26 europarlamentaraca potpisalo pismo koje je nizozemska zastupnica Tineke Strik uputila visokom predstavniku za vanjske poslove Unije, u kojem navodi da je od ključne važnosti za EU da ima alate kojima će nametnuti posljedice za one koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum.