Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sa 407 glasova za

Evropski parlament zatražio od EU da sankcioniše Milorada Dodika

Banja Luka: Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja
08.01.2022., Sportska dvorana Borik, Banjaluka, BiH – Svecana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godina njenog postojanja odrzana je u Banja Luci. Akademiji su prisustvovali predsjednik Republike Milorad Dodik, predsjedavajuca Predsjednistva BiH Zeljka Cvijanovic, predsjednik Narodne skupstine Srpske Nenad Stevandic, premijer Radovan Viskovic, ministri u Vladi Srpske kao i clanovi Vlade Srbije, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije general Milan Mojsilovic, predsjednik Skupstine Srbije Vladimir Orlic, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, drustvenog i politickog zivota. Govor je odrzao i srpski glumac Vuk Kostic. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Autor Rezolucije, evropski zastupnik David McAllister prije glasanja je upozorio da EU mora da bude aktivna u svim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se suprotstavili destabilizujućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije

Evropski parlament (EP) zatražio je od Evropske unije (EU) da sankcioniše predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) i ponovo zahtjeva da se eurointegracije Srbije usklade sa spoljnom politikom Unije.

Ovi zahtjevi navedeni su u Rezoluciji usvojenoj 18. januara, za koju je od 641. poslanika na sjednici glasalo 407, protiv je bilo 92 a uzdržanih 142. Rezolucije EP-a imaju političku simboliku, ali nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU.

Autor Rezolucije, evropski zastupnik David McAllister prije glasanja je upozorio da EU mora da bude aktivna u svim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se suprotstavili destabilizujućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije.

Ako se EU povuče iz regiona, upozorio je, postoje drugi akteri iz trećih zemalja koji bi odmah mogli da je zamjene.

“Svih šest zemalja na Balkanu imaju evropsku perspektivu. Ali moramo da budemo prisutni na terenu kako bismo se suprotstavili ovom zloćudnom negativnom uticaju koji dolazi od Rusije i drugih”, poručio je McAllister u izjavi novinarima prije usvajanja dokumenta, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

‘Ciljane sankcije za destabilizirajuće aktere u BiH’

“EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika”, navedeno je u Rezoluciji usvojenoj u srijedu.

Sve države članice (EU) pozivaju se da obezbijede da Vijeće EU usvoji takve sankcije.

Sveobuhvatne sankcije protiv Dodika zatražili su prethodno 12. januara poslanici u EP koji se direktno bave Bosnom i Hercegovinom. Oni su konstatovali da je “pređeno nekoliko crvenih linija” i da je Dodik izjavama i postupcima “de facto dezavuirao” politički sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je potpisao u junu prošle godine.

Zahtjev je usledio nakon što je 9. januara u Istočnom Sarajevu, predratnom dijelu glavnog grada BiH a danas teritoriji RS, održana zvanična proslava “dana Republike Srpske”. Ovaj datum kao “dan RS” je Ustavni sud BiH tri puta proglasio neustavnim, a “Venecijanska komisija” diskriminatornim.

Što se tiče BiH generalno, EP je izrazio zabrinutost zbog vremena, sadržaja i načina unošenja izmena Izbornog zakona BiH i Ustava drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

Ovim mjerama koje je na sam dan opštih izbora u oktobru nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kako stoji u tekstu, “rizikuju podrivanje demokratskog legitimiteta i konsolidacije etnonacionalizma” u državi.

Poziv za usaglašavanje spoljne politike sa EU

Rezolucija koju su izglasali evropski zastupnici na plenarnoj sjednici u Strazburu, odnosi se inače na sprovođenje zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

Radi o obimnom dokumentu, i dio je posvećen i stanju u regionu Zapadnog Balkana, naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Između ostalog, Rezolucijom se naglašava potreba da zemlje kandidati i potencijalni kandidati sa područja Zapadnog Balkana trebaju da u potpunosti usklade svoje politike sa politikama EU.

“EP naglašava da se zemlje koje žele pridružiti EU moraju u potpunosti uskladiti s temeljnim vrijednostima i zajedničkim politikama u svjetlu ruskog nelegalnog agresijskog rata”, navodi se u tekstu.

Poziva se također Evropska komisija i države članice da koriste zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku kao sredstvo za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Pregovore sa Srbijom usloviti sankcijama Rusiji

Evropski parlament u Rezoluciji izražava žaljenje zbog “i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno u pogledu agresorskog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine”.

U testu se ponavlja stav EP da bi dalja pregovaračka poglavlja u okviru pregovaračkog procesa sa Srbijom trebalo otvoriti tek kada zemlja ojača svoju posvećenost reformama u oblastima demokratije i vladavine prava i pokaže punu usklađenost sa spoljnom politikom EU.

“EP podsjeća da Srbija, kao zemlja koja teži evropskim integracijama, mora da se pridržava zajedničkih vrijednosti i prava EU”, poručuje se u Rezoluciji.

Autor Rezolucije je prije usvajanja naglasio da se od svih zemalja koje su u procesu pristupanja očekuje usklađivanje sa evropskim politikama, uključujući sankcije.

“Srbija je očigledno drugačijeg mišljenja od EU. Bili smo vrlo jasni u vezi ovoga. Srbi znaju našu poziciju i na kraju, pojedinačni i pristupni napredak uvijek znači i proces u kome treba da se pokriju sva polja politike. I naravno, Poglavlje 31 (koji se odnosi na spoljnu politiku, prim.a.) je važan stub usklađivanja zemlje sa vrijednostima i standardima EU”, poručio je McAllister u izjavi novinarima pre usvajanja dokumenta.

EP je prošle godine već usvojio Rezoluciju kojom se od EU traži da nastavak pristupnih pregovora sa Srbijom uslovi sa usvajanjem sankcija protiv Rusije.

Također, Vijeće opštih poslova EU je u decembru prošle godine usvojio zaključke za zemlje Zapadnog Balkana u kojim je naveo da je “duboko zabrinut” zbog nazadovanja Srbije po pitanju usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom.

“Vijeće (EU) duboko žali zbog nazadovanja Srbije u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno neusklađivanje sa sankcijama EU protiv Rusije i Bjelorusije, kao i njeno spoljnopolitičko delovanje suprotno zajedničkom pristupu EU”, stoji u usvojenim zaključcima.

Traži se istraga o radu Varhelyia

Poseban paragraf u tekstu Rezolucije posvećen je akcijama evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija prema nekim zemljama regiona.

“EP ostaje duboko zabrinut zbog izvještaja da komesar za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama pristupnicama EU”, navodi se.

Evropski parlament ovom rezolucijom apeluje na Evropsku komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varhelyi predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima EU.