Bema

Fabrika obustavila proizvodnju, dvije radnice zaražene koronavirusom

bema-cipele

“Uveli smo na kapiji mjerenje temperature i svi sa temperaturom većom od 37.2 nisu mogli ući u fabriku”, kazao je Umičević

Fabrika obuće “Bema” Banjaluka danas je zaustavila proizvodnju, nakon što je utvrđeno da su dvije radnice zaražene koronavirusom, izjavio je Marinko Umičević, tehnički direktor “Beme”, javlja Anadolu Agency (AA).

Umičević je sinoć od Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka dobio informaciju da su u pitanju radnice iz Laktaša i naselja Trn koje su se inficirale u svom okruženju a nisu dolazile na posao od 20. marta.

“Uveli smo na kapiji mjerenje temperature i svi sa temperaturom većom od 37.2 nisu mogli ući u fabriku”, kazao je Umičević.

Istakao je da se nada da niko više od radnika nije inficiran. Za dvije uplaćena je jednokratna pomoć, a Umičević je rekao da su im na raspolaganju do okončanja borbe sa virusom.

Prema njegovim riječima prekid rada je prethodno planiran od 6. do 20. aprila jer su ih ino-partneri zamolili da tada obustave rad, jer nemaju dovoljno repro-materijala i zbog Uskrsa, ali i zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

“Odlučili smo da odmah od danas ne radi fabrika”, kazao je on i dodao da neće raditi do 20. marta.

Istakao je da je industrija obuće već doživjela elementarnu nepogodu jer nije bilo snijega u Evropi pa je stotine miliona pari cipela ostalo neprodano, a sada na proljeće kada treba da se prodaju sandale koje su već napravili sve su prodavnice zatvorene i ništa se ne prodaje.

“Zabrinut sam šta će biti sa industrijom obuće na jesen, ali moramo biti optimistični”, kazao je Umičević i dodao da je zdravlje zaposlenih na prvom mjestu.