Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer federacije

Fadil Novalić na američkoj crnoj listi

Sarajevo: Nastavlja se ročište u predmetu Respiratori
03.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa, objavljeno je na zvaničnoj stranici Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

“U svojstvu premijera Vlade FBiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je lične podatke penzionera u korist svoje političke stranke u suprotnosti sa zakonima BiH.

U sedmici pred izbore 2018. godine, Novalić je ove podatke, do kojih je došao zahvaljujući svom službenom položaju, iskoristio kako bi poslao pismo u kojem je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj to pitanje ima posebnu političku težinu.

Ova aktivnost predstavlja kršenje zakona BiH i odraz je šire, javno poznate metode korištenja ličnog političkog uticaja radi lične ili stranačke dobiti, što podriva demokratske procese u BiH.

Novalić je danas uvršten na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.