FBiH uposlenicima u javnom sektoru mora isplatiti 1,5 milijardi KM!

fadil novalic

Federalni premijer Fadil Novalić nedavno je kazao kako najveći društveni problem za FBiH predstavlja ukupan utuženi iznos za radnike u javnom sektoru koji su masovno tužili državu. Prema podacima koje je objavio Dnevni avaz, tužbeni iznos protiv FBiH, a koji su presudili sudovi, trenutno iznosi nevjerovatnih 1,5 milijardi maraka!

Ovaj iznos mora se platiti iz federalnog budžeta, odnosno novcem poreznih obveznika. Zbog toga su angažirani vrhunski pravnici koji će dati prijedlog kako izaći iz ove situacije.

Oko 96 posto od 7.230 uposlenih u organima državne službe i institucijama čiji je osnivač FBiH, tužilo je državu. To znači da je FBiH tužilo oko 7.000 uposlenih u javnom sektoru!

Da ovaj iznos nije konačan, govori podatak prema kojem Vlada do kraja godine očekuje dodatnih 170 miliona KM utuženog iznosa na različitim nivoima. U posljednjih pet godina Vlada je bila primorana iz budžeta isplatiti oko 60 miliona KM. No, daljnja isplata u ovakvoj situaciji će teško biti moguća.

Prema dostupnim podacima, najviše tužbi dolazi od radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od ukupnog broja, više od 70 posto tužbi dolazi iz tog sektora. Na drugom mjestu je policija, na koju se odnosi više od 20 posto tužbi, a ostatak čine drugi državni službenici, te radnici u javnom sektoru.

Nevjerovatna je činjenice da postoje tužbe koje su protiv države pokrenute u iznosu od svega tri KM! To najbolje govori o namjeri da se po svaku cijenu tuži država. Da se ovdje zaista radi o sistematskom nanošenju štete državi, govori i podatak da su u većini slučajeva osobe koje su trebale zastupati svoju instituciju pred sudovima i same tužile FBiH!

Prema raspoloživim podacima, 140.000 KM je najveći utuženi iznos. Vlada je do sada bila primorana u nekoliko slučajeva isplatiti iznose u visini od oko 80.000 KM, a prosječno isplaćeni iznosi bili su u visini od 30.000 KM.

Kada je riječ o procentima uposlenika u pojedinim institucijama FBiH koji su tužili državu, najviše ih je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. Ustanovljeno je, da je čak 98 posto uposlenika FUZIP-a po raznim osnovama tužilo državu. Čak 97 posto uposlenika Ministarstva finansija FBiH također je tužilo državu. Također, među tužiteljima se pojavljuju i sudije općinskih, kantonalnih, te Vrhovnog suda FBiH.