Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon dvomjesečnog nadzora

Federalna vodna inspekcija zaustavila nezakonito vađenje šljunka iz rijeke Save

Šljunkari na međuentitetskoj granici
Šljunkari na međuentitetskoj granici

Uz tehničku podršku Agencije za vodno područje rijeke Save, danas se vrši mjerenje i utvrđivanje količine izvađenog šljunka, s ciljem poduzimanja daljih mjera i saniranja vodotoka rijeke Save

Federalna vodna inspekcija je danas, uz asistenciju pripadnika policije Posavskog kantona – PS Domaljevac, uspješno okončala dvomjesečni inspekcijski nadzor po zaprimljenoj prijavi o nezakonitom vađenju šljunka iz vodotoka rijeke Save u općini Domaljevac.

Nakon zaprimjene telefonske prijave, Federalna vodna inspekcija je, shodno Zakonu o vodama FBiH („Službene novine FBiH“, broj 70/06), u saradnji s inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Posavskog kantona izvršila nekoliko inspekcijskih nadzora na obalama vodotoka Save u općini Domaljevac, o čemu je sačinjeno i više zapisnika kojima su konstatirane aktivnosti i identificirane fizičke osobe koje su sukcesivno u toku proteklih mjeseci nezakonito vadile šljunak.

S obzirom na to da su inspektori u toku vršenja inspekcijskih nadzora došli do saznanja o eventualnom počinjenju krivičnog djela, o svemu je, u skladu sa Zakonom o inspekcijama FBiH, blagovremeno obaviješteno i nadležno tužilaštvo.

Uz tehničku podršku Agencije za vodno područje rijeke Save, danas se vrši mjerenje i utvrđivanje količine izvađenog šljunka, s ciljem poduzimanja daljih mjera i saniranja vodotoka rijeke Save.

– U skladu sa Zakonom o vodama, vađenje materijala iz vodotoka dozvoljeno je samo u obimu i na način koji bitno ne mijenja prirodne procese, ne remeti prirodnu ravnotežu ekosistema ili ne pospješuje štetno djelovanje voda. Štetne posljedice nedozvoljenog i neplanskog vađenja materijala iz vodotoka su dalekosežne i predstavljaju rizik za okoliš, društvo i ekonomiju, a u slučaju rijeke Save, ugrožena je i kineta plovnog puta za brodove – obrazložio je glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić, saopćeno je iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.