Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"evropski newsroom"

FENA i 15 drugih evropskih agencija pokreću zajedničku novinsku redakciju u Briselu

fena

Pod koordinacijom njemačke agencije DPA, u “Evropskom Newsroomu” učestvuju i FENA (Bosna i Hercegovina), AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španija), Europa Press (Španija), HINA (Hrvatska), MIA (Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka)

Federalna novinska agencija (FENA) zajedno s 15 drugih novinskih agencija iz Evrope pokreće projekat “Evropskog newsrooma”. Podršku projektu najavila je i Evropska komisija.

– Prekograničnom saradnjom mediji postaju jači. Vidjeli smo nevjerovatne rezultate prekograničnog istraživačkog novinarstva, kao što je slučaj s nedavnim otkrivanjem Pandora dokumenata. Komisija namjerava intenzivirati svoju podršku za ovaj vid saradnje, a prvi korak ka tome je podrška za “Evropski newsroom” i nizom novih medijskih partnerstava do kraja godine – izjavila je ovim povodom potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton rekao je da se objedinjavanjem evropskog informacionog prostora povećava pristup građana kvalitetnim informacijama.”

– Ova prva panevropska redakcija, koju danas najavljujemo, omogućit će novinarima da zajednički izvještavaju o EU poslovima i promoviraju duh saradnje u svojim državama. Sljedeće godine ćemo predstaviti Zakon o slobodi medija kako bismo podstakli pluralizam medija i poboljšali otpornost sektora u cjelini – kazao je Breton.

Pod koordinacijom njemačke agencije DPA, u “Evropskom Newsroomu” učestvuju i FENA (Bosna i Hercegovina), AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španija), Europa Press (Španija), HINA (Hrvatska), MIA (Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Integrisana redakcija će početi s radom sljedećeg ljeta. Cilj je podsticanje saradnje na nivou EU i dobijanje vijesti o EU na više jezika. Zadovoljstvo zbog uspješnog razvoja projekta, koji je kao važan prepoznala i Evropska komisija, izrazio je i direktor Fene Elmir Huremović.

-U proteklih više od godinu dana intenzivno smo s kolegama iz drugih agencija, radili na ovom projektu i drago mi je što će naša zajednička redakcija u Briselu konačno zaživjeti. Iz perspektive Bosne i Hercegovine ona bi trebala biti važan korak prema poboljšanju pristupa naših građana kvalitetnim, nepristranim i provjerenim informacijama o temama vezanim za EU. Upravo provjerene i vjerodostojne informacije postaju sve vrijednija roba u vremenu kada smo suočeni s poplavom dezinformacija. Sudjelovanje najboljih evropskih novinskih agencija, uključujući Fenu, u ovom projektu garantuje da će fokus rada “Evropskog Newsrooma” biti na istini. Radostan sam što ćemo kao vodeća novinska agencija u BiH i na ovaj način doprinijeti medijskom pokrivanju Brisela kao važnog evropskog i evroatlantskog centra, ističe Huremović.