Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ferguson: Spriječiti odlazak mladih iz BiH

BiH

Edward Ferguson

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson kazao je danas na prijemu upriličenom u Sarajevu da je osnaživanje mladih u BiH, putem poboljšanog obrazovanja i boljih prilika za zapošljavanje u samom vrhu liste prioriteta Ujedinjenog Kraljevstva.

Na skupu na koji je upriličen s ciljem da se prepozna i zahvali na radu onima koji rade s mladim ljudima u cijeloj BiH, Ferguson je podsjetio da hiljade mladih napuštaju BiH svake godine da bi našli posao u inostranstvu, jer to ne mogu u svojoj zemlji, a sa sobom odnose optimizam i ambicije.

– Stoga zaustavljanje odliva mozgova treba biti prioritet broj jedan za sve kojima je stalo do budućnosti Bosne i Hercegovine – istaknuo je ambasador.

Predstavnici vlasti, civilnog društva i dobrotvornih organizacija, kao i predstavnici poslovnog sektora i međunarodne zajednice su se pridružili članovima alumni društva Fellowship programa Britanske ambasade, kako bi se povezali i razmijenili ideje o stvaranju novih prilika za mlade u BiH.

Britanska ambasada putem ovog programa ulaže u sadašnje i buduće lidere iz različitih sektora iz svih dijelova BiH, a do sada je 122 kandidata završilo trosedmični kurs u Londonu, podsjeća se u saopćenju Ambasade Velike Britanije u BiH.

Program Fellowship gradi mrežu koja uključuje politiku i vlasti, civilno društvo i dobrotvorna društva, kompanije, medije i polje umjetnosti, a 19 novih polaznika Fellowship programa krajem mjeseca putuje u London.