Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misirača reizabrana za potpredsjednika VSTV-a

jadranka-lokmic-misiraca

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu ponovo je izabralo Jadranku Lokmić Misiraču za potpredsjednika ovog tijela.

Novi mandat Misirači, koji počinje 1. novembra, traje četiri godine.

Danas je usvojen i Prijedlog načina izbora novih članova VSTV-a.

U narednoj godini za pet članova Vijeća ističe mandat, a shodno pravilniku, proceduru izbora potrebno je pokrenuti tri mjeseca ranije.

Članovi Vijeća primili su k znanju informaciju o aktivnosti VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija upoznao je članove Vijeća o boravku u Prijedoru gdje bi od 1. januara naredne godine sa radom trebalo da počnu tri nove pravosudne institucije okružnog nivoa – sud, tužilaštvo i privredni sud.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za njihov nesmetan rad.

Vijeće je informisano i o posjeti članova Italiji, gdje su sa kolegama pravosudnih institucija razgovarali o razvijanju bilateralne saradnje VSTV BiH i italijanskog VSTV-a, te da su u pripremi sporazumi koji će dovesti do realizacije ove saradnje.

Na prijedlog Ružice Jukić, članovi Vijeća danas razmatraju i disciplinske postupke, a ova tačka dnevnog reda zatvorena je za javnost.

Prema predloženom dnevnom redu dvodnevne sjednice, direktor Sekretarijata VSTV Admir Suljagić upoznaće danas prisutne o komentarima EU na nacrt Akcionog dokumenta IPA 2017, kao i o mišljenju na prijedlog Akcionog plana za sprovođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godina.

VSTV bi sutra trebalo da imenuje sudije osnovnih sudova u Kozarskoj Dubici, Zvorniku i Modriči, te opštinskih sudova u Mostaru, Bihaću i Sarajevu.