Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasio se na instagramu

Fikret Hodžić: I dalje najbitnija vijest kada ću ja u zatvor

fikret hodzic sudjenje
FOTO: Pixsell
Fikret Hodžić

Fikret Hodžić, Fahrudin Solak i Fadil Novalić su se trebali javiti na izdržavanje zatvorske kazne danas, ali to je prolongirano

Sud Bosne i Hercegovine odbio je molbu Fahrudina Solaka, sada već bišeg direktora Federalne uprave Civilne zaštite i Fikreta Hodžića, direktora “Srebrene maline” kojom su tražili odgodu odlaska na izdržavanje zatvorske kazne. 

Podsjećamo, Solak i Hodžić su osuđeni u aferi “Respiratori” na šest, odnosno pet godina zatvora. Molbu za odgodu izdržavanja kazne podnio je i u istom slučaju osuženi Fadil Novalić, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine. O njegovoj molbi Sud BiH još nije odlučio. Novalić je osuđen na četiri godine zatvora.

Na odbijanje molbe imaju pravo žalbe.

Hodžić: Još uvijek sam tu

Fikret Hodžić oglasio se nakon odbijenice Suda biH na društvenoj mreži Instagram.

“Još uvijek sam tu, a koliko dugo sigurno ćemo zajedno saznati od mojih kolega kojima je i dalje najbitnija vijest kada ću ja u zatvor. Valjda trenutno u našoj zemlji nema ništa što je bitnije od toga ili samo pisanjem o mom procesu sakrivaju puno veće i gore procese od ovoga, a o kojima, gle čuda, slabo ko da napiše bilo šta”, piše je Hodžić.

Fikret Hodžić je poručio da “onog trenutka kada pojedini shvate da od slobodnog čovjeka se ne može napraviti rob, jer je slobodan čovjek slobodan i u zatvoru, vjerovatno će biti najlakše njima”.

“Borba za istinu neće stati onda kada ja ne budem imao mogućnost da pišem na ovakav način, naprotiv, borba će tek tada da krene, a svi ćete vi biti svjedoci toga. Goete je rekao da ste slobodni onda kada vam je savjest čista, a ja sam slobodniji više nego ikad. U potpisu onaj kojeg su osudili za djelo za koje mu nikad nisu ni sudili”, poručio je Fikret Hodžić.

Šta kaže Zakon o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji Bosne i Hercegovine

Članovi 78. i 80. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH kažu:

Molba za odgađanje izvršenja kazne zatvora podnosi se nadležnom sudu u roku od tri dana od dana prijema uputnog akta.

–  Ako je teža akutna bolest osuđenog, odnosno smrt ili teža bolest njegovog bračnog druga, djeteta, usvojenika, roditelja ili usvojioca uslijedila poslije proteka roka od tri dana, molba se može podnijeti do dana kada osuđeni treba da se javi na izdržavanje kazne zatvora.

– U molbi se navode razlozi za odgađanje i prilažu dokazi koji potvrđuju navedene razloge te naznačava vrijeme za koje se odgađanje traži.

–  Dokaze o razlozima zbog kojih se traži odgađanje izdaje nadležni organ.

Član 80. kaže: 

–  O molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora rješava predsjednik suda nadležan za upućivanje na izvršenje kazne zatvora, koji u roku od tri dana od dana prijema molbe donese rješenje. Prije donošenja rješenja predsjednik suda može izvršiti potrebne provjere radi utvrđivanja činjenica navedenih u molbi.

Novalić, Solak i Hodžić trebali se danas javiti u zatvor

Podsjećamo, Fikret Hodžić je pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog afere “Respiratori”, a firma “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Hodžić, treba da plati kaznu od 200.000 KM, te da vrati nezakonito stečene 694.000 KM.

Fikret Hodžić, Fahrudin Solak i Fadil Novalić su se trebali javiti na izdržavanje zatvorske kazne danas, ali to je prolongirano do pravosnažnosti odluke o njihovom zahtjevu za odgodu.