Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Respiratori"

Fikret Hodžić stigao na odsluženje zatvorske kazne u Vojkoviće

fikret hodzic
Foto: Fena/Arhiv

Sud BiH je 13. marta donio odluku o žalbi Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića kojom je potvrdio rješenja kojim su odbijene molbe za odgodu izvršenja krivično-pravne sankcije

Fikret Hodžić, koga je Sud Bosne i Hercegovine osudio na pet godine zatvora u slučaju “Respiratori”, došao je u Vojkoviće, Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH, u Istočnom Sarajevu gdje, prema odluci Suda BiH, treba odslužiti kaznu.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove ustanove, u četvrtak, 14. marta.

U istom predmetu su za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabave stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije koronavirusa, osuđeni i bivši predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta.

Hodžić je vlasnik firme FH “Srebrena malina”.

Sud BiH je 13. marta donio odluku o žalbi Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića kojom je potvrdio rješenja kojim su odbijene molbe za odgodu izvršenja krivično-pravne sankcije.

Osuđeni su obaviješteni da su dužni, u roku od tri dana, od dana prijema odluke o žalbi, da se jave na izdržavanje kazne zatvora u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima.

Također, Sud je zaprimio žalbu osuđenog Fadila Novalića na rješenje o odbijanju molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne, saopšteno je iz Suda BiH.

Sva trojica uputili su molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor.

Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostepeno su osuđeni dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine.

Novalić je konačnom presudom 27. januara 2024. osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma FH “Srebrena malina” na novčanu kaznu od oko 100.000 eura.

Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica financija Federacije BiH, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.