Fikret Kereš – Fića novi vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo

Fikret Keres – Fica

Fikret Kereš – Fića, poznatiji kao „lovac na tenkove“ sa Dobrinje novi je vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

U Općinsko vijeće Novi Grad delegiran je nakon izlaska Enesa Pešteka, vijećnika SDA, koji je zbog preuzimanja nove funkcije istupio iz vijeća. Fikret je nakon polaganja svečane zakletve na jučer održanoj sjednici i zvanično pristupio radu Općinskog vijeća.
Riječ je o ratnom heroju koji je uništio deset agresorskih tenkova i četiri transportera, i svojom hrabrošću dao ogroman doprinos u odbrani Dobrinje, Mojmila, općine Novi Grad i države BiH od agresora.

Fikret Kereš rođen je 14. maja 1971. godine, bio je pripadnik Patriotske lige, Teritorijalne odbrane, a zatim Armije RBiH i 80-postotni je ratni vojni invalid. Nosilac je najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i dobitnik više pohvala, priznanja i zahvalnica.

Odlukom Općinskog vijeća Novog Grada, 2014. godine dodijeljena mu je „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad“, najveće Općinsko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbarmbeno – oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, kao i organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima.