Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bihexo nema konkurenciju

Firma Mirsada Berberovića dobila novi ugovor vrijedan 1,6 miliona maraka

Bihexo 2

Materijal za popravke vodovodne mreže u Sarajevu KJKP Vodovod i kanalizacija naredne tri godine ponovo će nabavljati od firme Bihexo. Firma Mirsada Berberovića dobila novi trogodišnji ugovor od VIK-a vrijedan 1,6 miliona maraka

Od početka marta Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo skoro svakodnevno obavještava javnost o radovima na vodovodnoj mreži, od popravljanja kvarova do rekonstruisanja i polaganja cijevi za nove cjevovode. Kao i prethodnih godina materijal za popravku vodovodne mreže, vrijedan 1,6 miliona maraka, bez ikakve konkurencije, dobila je firma Bihexo iz Sarajeva, piše Žurnal.

Firma Bihexo u fokus javnosti došla je krajem 2017. godine kada je Žurnal objavio da je ova firma u vlasništvu Mirsada Berberovića samo za mandata tadašnjeg premijera KS Elmedina Konakovića od sarajevskog KJKP Vodovod i kanalizacija dobila poslove vrijedne 7,5 miliona maraka. Da se kompanija Bihexo specijalizirala za poslove u Vodovodu, dokazuje podatak da su tada, od ukupno 37 tendera, bili jedini ponuđači u čak 28 slučajeva. U preostalih devet svi drugi ponuđači su diskvalifikovani.

Godinu dana kasnije na čelo KJKP Vodovod i kanalizacije imenovana je nova uprava i za samo tri mjeseca firma Bihexo dobila je tendere u vrijednosti dva miliona maraka.

Krajem januara 2019. godine firma Bihexo dobila je ponovo unosan posao od VIK-a vrijedan 1,7 miliona KM. Ponovo, kao i prethodnih godina jedina prihvatljiva ponuda za KJKP ViK bila je ponuda firme Bihexo. Bez obzira što u ovom slučaju Bihexo nije ispunjavao uslove iz tenderske dokumentacije posao je dodijeljen ovoj firmi. Tri mjeseca kasnije, na osnovu žalbe druge firme koja se prijavila na tender, Ured za razmatranje žalbi poništio je odluku o dodjeli ugovora firmi Bihexo kao i čitav postupak.

Iz KJKP VIK-a tada nisu odgovorili na upit Žurnala, niti dostavili imena članova Komisije za javne nabavke koji su omogućili firmi Bihexo da dobije posao vrijedan 1,7 miliona KM, iako nisu ispunjavali uslove tendera. Bez obzira na ove nepravilnosti, ali i promjene na čelu KJKP VIKS-a nisu mnogo uticale na poslove koje firma Bihexo dobija od ovog javnog preduzeća. Uticaja nije imala ni pandemija koronavirusa. Dva dana prije novogodišnjih praznika dobilsi su novi unosan posao od VIKS-a.

„Prihvata se preporuka Komisije za javne nabavke o izboru najpovoljnijeg ponuđača broj 62/20 lot 1 od 13.10.2020 i ugovor za javnu nabavku „Spojnice od nehrđajućeg čelika i dactile flex (multijoint) spojnice za reparaturu cijevi promjera do DN 500“- tender broj 62/20 lot 1 dodjeljuje se ponuđaču Bihexo d.o.o Sarajevo, ponuda broj 108/20 od 14.9.2020. godine za ponuđenu cijenu od 1.392.859,20 KM bez PDV-a kao najbolje ocijenjena“, navedeno je u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

U obrazloženju odluke navedeni su i uslovi koje je ponuda firme morala ispunjavati. Zanimljiva je činjenica da je u zahtjevu u svrhu dokazivanja tehničke i profesionalne sposobnosti, firma Bihexo bila dužna dostaviti dokaze za uredno izvršen jedan ugovor slične ili iste nabavke – nabavka vodovodnih armatura, fazonskih komada, kao i materijala navedenih u ovoj nabavci u vrijednosti minimalno 400 hiljada maraka. Sve ono što je KJKP VIK prethodnih godina nabavljao od Bihexa. Pored toga zahtjevana je i potvrda o uspješnoj realizaciji ugovora.

Za potrebe zadovoljavanja ovih uslova KJKP VIK-a Bihexo je dostavio četiri potvrde o „uspješnoj saradnji i realizaciji ugovora“ vrijednih oko 1,6 miliona maraka. Sve potvrde izdalo je Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacije Sarajevo.

Zanimljiva je i činjenica da se niti jedna druga firma nije prijavila na ovaj tender VIK-a, osim firme Bihexo pa nije bilo ni prepreka da krajem februara ove godine nova v.d. direktorica VIK-a Aida Pendek potpiše okvirni sporazum. Okvirni sporazum vrijedan 1.629.645,26 KM sa PDV-om potpisan je za period od 2021. do 2023. godine. Tako će u naredne tri godine materijal za popravku vodovodne mreže, kao i prethodnih godina VIK nabavljati od firme Bihexo.