Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hitno pitanje

FLD i Sigurna mreža traži da se ispita postupanje MUP-a RS prema maloljetniku iz Osmaka

ajdin jusic
Foto: Screenshot/ Facebook

FLD i Sigurna mreža pozivaju na reakciju UNICEF, OSCE i druge međunarodne organizacije, kao i sve nevladine organizacije u BiH čija je misija zaštita djece, da osude taj slučaj i insistiraju na hitnom pokretanju pitanja moguće zloupotrebe ovlaštenja službenika MUP-a RS u navedenom slučaju

Sigurna mreža, koju čini 21 udruženje iz cijele BiH a kojom upravlja Fondacija lokalne demokratije (FLD), zahtijeva od nadležnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska da hitno pokrenu pitanje moguće zloupotrebe ovlaštenja službenika MUP-a Republike Srpske prema 14-godišnjem A.J. Kako prenose mediji, A.J. i njegov otac tvrde da je maloljetnik brutalno pretučen u policijskoj stanici u Osmacima bez ijednog valjanog razloga.

-Prema Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, pravo maloljetnika je da mu se priznanje ne iznuđuje silom, da ima pravo na pravnu pomoć, pravo na prisustvo roditelja ili staratelja, bez obzira je li maloljetnik osumnjičen ili svjedok. Prema tom zakonu, dužnost policije je bila osigurati prisustvo stručnih lica i zakonskih zastupnika da bi se zaštitilo dijete od psihičkih trauma i fizičkih povreda – navodi se u saopštenju FLD i Sigurne mreže.

Ističe se da je “važno utvrditi je li dječak žrtva pojedinih nasilnika ili sistema, čiji je zadatak pružanje sigurnosti građanima. Počinioci nasilja moraju biti kažnjeni kako institucija policije u Republici Srpskoj ne bi izgubila povjerenje građana”.

-Maloljetnik tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao. Njegov otac je rekao da je ogorčen pristupom policijskih službenika RS i traži da se cijeli slučaj ispita – podsjećaju u saopćenju za javnost.

-Vezali su me lisicama, stavljali pištolj na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv. Pri povratku kući sam i izgubio svijest i nakon toga zatražio medicinsku pomoć – rekao je dječak medijima.

Prema izjavama oca, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog. Nakon toga je bio izložen fizičkom nasilju policajaca, koje je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

-FLD i Sigurna mreža pozivaju na reakciju UNICEF, OSCE i druge međunarodne organizacije, kao i sve nevladine organizacije u BiH čija je misija zaštita djece, da osude taj slučaj i insistiraju na hitnom pokretanju pitanja moguće zloupotrebe ovlaštenja službenika MUP-a RS u navedenom slučaju – navode u saopćenju za javnost.