Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potrebno usaglašavanje

Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt zakona o strancima, dva zakona nisu prošla

vijeće ministara bih
Foto: VMBiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković današnju sjednicu ocijenio je vrlo produktivnom, te posebno istakao važnost usvojenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo Nacrt zakona o strancima, a predlagač je Ministarstvo sigurnosti BiH. Nacrt zakona o sudovima BiH i Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH nije prošao.

Predsjedavajuća VM BiH Borjana Krišto je na konferenciji za medije izvijestila da su na sjednici sa obimnim dnevnim redom razmatrani zakoni koji se tiču evropske perspektive BiH, odluke o kadrovskim rješenjima, sporazumima, razni izvještaji i informacije.

Krišto je izrazila zadovoljstvo današnjom sjednicom, te kazala da je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima koji je upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH.

-Mi se danas nismo izjašnjavali o Nacrtu zakona o sudovima BiH i Nacrtu zakona o organizaciji tržišta vina u BiH. Iako su na političkom nivou ova dva zakona dogovorena, nismo se usaglasili jer su se pred samu sjednicu pojavile određene nesuglasice, možda i na tehničkom nivou, a pojavila su se i neka vjerska pitanja koja se odnose na određena prava – kazala je Krišto.

Ostavili smo, dodala je, da se primjedbe na oba nacrta zakona usaglase danas ili sutra, kako bi se do kraja sedmice imao gotov tekst oba nacrta, te poslan u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Izrazila je nadu da će, u skladu s političkim dogovorima, to biti do kraja ove sedmice kako bi na sjednici Zastupničkog doma, koja je najavljena za ponedjeljak, mogli biti na dnevnom redu.

Govoreći o Nacrtu zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Krišto je kazala da su se ministri složili da postoje nedostaci kako bi se sistemski provodio i kako bi dobro funkcionirao.

-Složili smo se da treba dodatno vrijeme Ministarstvu pravde BiH da postave odredbe zakona na jasan način kako bi zakon bio sistemski. Nakon određene dorade, Nacrt zakona bi se trebao naći na dnevnom redu naredne sjednice VM BiH – istakla je predsjedavajuća Krišto.

Oglasio se i Konaković

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković današnju sjednicu ocijenio je vrlo produktivnom, te posebno istakao važnost usvojenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Kaže da su tokom razmatranja Nacrta zakona o sudovima ministri imali dodatne konsultacije, a problem se odnosio na vjerske simbole.

Pojasnio je da, po tumačenju tog nacrta, sutkinje islamske vjere koje su pokrivene, u nekom spornom tumačenju ne bi mogle biti sutkinje ili obnašati pravosudne funkcije. Stoga je taj Nacrt vraćen na doradu.

-Dogovor je da te neke stvari koje treba usaglasiti usvojimo do petka ujutro kako bi po dogovoru u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma svi dokumenti bili usvojeni i bili spremni na potvrdu u Domu naroda – poručio je Konaković.

Također je potvrdio da kod Nacrta zakona o tržištu vina postoji tehnički problem, ali očekuje da će se uskoro postići dogovor oko konačnog teksta.