Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Edin Forto
Foto: Fena

Potencirao je da je rad na evropskom putu jedini dokaz da li neko BiH i njene građane vodi naprijed ili vuče nazad

Gostujući na N1, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, odgovorio je na negiranje genocida i prijetnje secesijom koje dolaze iz Republike Srpske. Rekao je da će Bosna i Hercegovina nadživjeti svakog ko je negira. 

Iako je prethodnih dana problematizirano partnerstvo između stranaka iz RS-a i Trojke, Forto kaže da se nada da će se sastanak partnera u vlasti na državnom nivou što skorije desiti. Nije želio nagađati o ishodu tog sastanka, ali ono što će on predložiti kao temu bit će usvajanje reformi za Plan rasta “što podrazumijeva ozbiljna sredstva od dvije milijarde eura, koja itekako mogu pomoći građanima”, rekao je Forto.

Potencirao je da je rad na evropskom putu jedini dokaz da li neko BiH i njene građane vodi naprijed ili vuče nazad.

Kao pozitivan primjer rada na evropskim integracijama istakao je milijardu i po KM koje BiH odnedavno, zahvaljujući i samom Forti, može povući iz programa Digitalna Evropa.

– Bosna i Hercegovina više neće biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije članica programa Digitalna Evropa – kazao je predsjednik NS.

Također je naglasio da je važno da privatni sektor, istraživačke, ali i državne institucije i univerziteti, dobiju velika sredstva u cilju vlastite digitalne transformacije.

– Neke države svoj napredak i svoju budućnost vide upravo u ulaganju u digitalnu infrastrukturu, nevjerovatno je da mi nismo ni otvarali pristup tome – kazao je Forto.

Naglasio je da će svi koji budu željeli dobiti sistemsku pomoć za pristup sredstvima u Digitalnoj Evropi, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Naše stranke.