BiH

kantonalni premijer

Forto: Bosnalijek će biti zvanični uvoznik vakcina Sputnik V, stiže ih 200.000

26/05/2021

Vakcine se nabavljaju u saradnji sa Vladom FBiH, ukupno je dogovoreno 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za FBiH

Vlada KS uspjela je dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, kazao je premijer Edin Forto na današnjoj press konferenciji najavljujući dolazak prvih doza u junu.

Vakcine se nabavljaju u saradnji sa Vladom FBiH, ukupno je dogovoreno 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za FBiH.

“Dogovorili smo 9,95 dolara po dozi, to je cijena koju je dobila svaka država. Bosnalijek koji će biti zvanični uvoznik odlučili su se uzeti minimalne zakonske marže, bez zarade”, rekao je premijer Forto.

Forto je kazao da se KS takmičio sa državama poput Brazila koja je tražila milion doza.

“Tražili smo od Ruske ambasade da interveniše, svakog smo zvali da dođemo na red. Na kraju ono što je uspjelo je Bosnalijek i njihova kancelarija koji su nas uveli na taj ključni sastanak i zvanične pregovore. Mi smo ipak uspjeli da nas se tretira kao vladino tijelo”, kazao je Forto.

Govoreći o rizicima ovog procesa, Forto je kazao da nemaju tačne rokove isporuka svih vakcina.

“Prvih 20 do 30 hiljada doza u junu. Tek kad smo to dobili krenuli smo u potpisivanje ugovora. Nabavljamo 200.000 za KS i 300.000 za FBiH. Za svaku isporuku plaćamo 50 posto za tu isporuku, a kad stignu plaćamo drugu polovinu”, kazao je Forto.

“Tražim od Skupštine KS hitnu sjednicu na kojoj ćemo predočiti ugovor i tražiti ovlaštenja da ja ispred Vlade KS potpišem taj ugovor i da ZZO KS plati dio vakcina za KS i da ga takvog predamo Vladi FBiH kao supotpisniku jer i oni imaju svoje količine i da oni plate svoje količine i pošaljemo u Moskvu na potpis”, kazao je premijer.

Istakao je da je ovo bio dobar primjer saradnje sa Vladom FBiH bez obzira na političke razlike.

“Ovo je prvi put da se u FBIH radi direktni ugovor za vakcine osim Covax-a. Bili smo osuđeni da sami ovo radimo i preuzmemo rizike”, kazao je Forto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.