Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formiranje vlasti

Forto o saradnji sa SNSD-om i HDZ-om: Jedini način da saznamo jeste da probamo

edin forto fena

Za NES i Stranku za BiH koje su isticale da im je smetalo Dodikovo neodustajanje od ranije retorike, kazao je da su bili jako dobri pregovarači koji su znali šta rade

Kako protiče formiranje državne vlasti, hoće li na njega uticati jučerašnje napuštanje NES-a i Stranke za BiH, ali i dokle se stiglo u razgovorima za formiranje Vlade Kantona Sarajevo – govorio je za TV N1 još uvijek aktuelni premijer KS Edin Forto. Predsjednik Naše stranke otkrio da je on trenutno kandidat za dvije pozicije.

Forto je otkrio da je kandidat Naše stranke za državnog ministra saobraćaja i komunikacija, kao i za ostanak na poziciji premijera Kantona Sarajevo.

Iako su formiranje vlasti na nivou države, nakon jučerašnjeg sastanka sa vrhom SNSD-a, napustile dvije stranke (Narodni evropski savez i Stranka za Bosnu i Hercegovinu), Forto je kazao kako Naša stranka ostaje stabilna u koalciji sa Trojkom.

Za NES i Stranku za BiH koje su isticale da im je smetalo Dodikovo neodustajanje od ranije retorike, kazao je da su bili jako dobri pregovarači koji su znali šta rade, ali je i dodao:

“Nismo se jučer probudili sa potpunom dominacijom SNSD-a u RS, nismo se odjednom probudili sa obilježavanjem devetog januara, pitanjem o imovini. Dodik je u fokusu u 15 godina”.

Obećao je da će potezi koje će povlačiti nova državna vlast “biti veoma mjerljivi”, a o saradnji sa SNSD-om i HDZ-om dodao kako je “jedini način da saznamo jeste da probamo”.

Dok podcrtava da koalicija na državnom nivou ostaje jako stabilna, kratko se osvrnuo i na federalni nivo – gdje od NES-a i SBiH-a očekuje da “pokažu odgovornost, posebno u resorima za koje su pokazali interes”.

Tokom razgovora osvrnuo se i na Stranku demokratske akcije.

“SDA u Kantonu Sarajevo je puno bolja opozicija od Naše stranke, a svako treba da radi ono u čemu je dobar.”

Pregovori za novu vlast u Kantonu Sarajevo još uvijek su u toku.

“Ima tu novih kolačića koji možda nemaju dovoljno povjerenja. Trojka je razvila jako dobru dinamiku – čak i kad se udaramo, znamo kako se udaramo. SBiH je sada u pregovorima također i pokazuje dozu opreza prema svima. Kada počnemo raditi, uvjerit će se da nema ništa skriveno”, naveo je Forto.

Dodao je kako je dogovoreno da će premijer KS biti iz Naše stranke.