premijer Kantona sarajevo

Forto: Potpuni lockdown za Kanton Sarajevo nema smisla

Komemorativna sjednica za poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine
05.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zajednicka komemorativna sjednica Skupstine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeca Sarajeva i opcinskih vijeca s podrucja Kantona Sarajevo povodom Dana sjecanja na sve poginule gradjane Sarajeva u periodu 1992.-1995. godina i 27. godisnjice stradanja gradjana Sarajeva na trznici Markale. Edin Forto Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Šta je predloženo, da li se ide u lockdown?

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, nakon Kolegija Vlade Kantona Sarajevo rekao je medijima da će se sutra izjašnjavati o novim mjerama. Ako Skupština posluša – razgovarat će se o novim mjerama. Forto je govorio i o mogućem lockdownu, nabavci vakcina i o tome “šta je sve na stolu”.

“Mi smo tražili hitnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo sutra da se održi. Sutra rano će biti zakazana, održat će se kolegij. Ako odluče da nas poslušaju – da održe hitnu sjednicu, onda ćemo sve mjere razmatrati tu”, rekao je Forto medijima.

Šta je predloženo, da li se ide u lockdown?

“Cjelodnevno smo zasjedali, sve opcije su na stolu. Na Skupštini ćemo sve iznijeti”, rekao je Forto, dodavši da je “na stolu” jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova, te da će javnost za sve ostalo morati sačekati ponedjeljak, 15. mart.

Kantonalna vlada je pregovarala i oko vakcina, potvrdio je Forto.

“Mi smo preduzeli daleko više aktivnosti nego oni kojima je to posao”, rekao je.

A što se tiče lockdowna…

“Lockdown će možda biti i ako stignu vakcine. Potrebno je to da bi imunizacija imala efekta. Volio bih da imamo dobre vijesti, ali ne bih da govorim o onome što nije potvrđeno”, rekao je premijer KS.

“Potpuni lockdown za Kanton Sarajevo nema smisla. Neću da prebacujem lopticu, ali ovo što radi federalni nivo je skandalozno”, poručio je.

Na koncu je kazao kako vakcine svi mogu nabaviti, državni nivo najlakše, federalni preko ugovorne strane – dok je kantonima to najteže.

Podsjećamo, mjere zabrane za sve poslovne subjekte u Kantonu Sarajevo ističu sutra ujutro u 07:00 sati. Po isteku zabrane, poslovni subjekti nastavljaju se radom, poštujući sve propisane epidemiološke preporuke i naredbe.

Nastava će se odvijati, kako je ranije i rečeno, po online modelu do 26.3.2021. godine.