Kandidat za premijera KS

Forto predstavio ekspoze, najavio usvajanje zakona koji će biti “presedan u BiH”

forto

Govoreći o MUP-u Forto je dodao je da će sigurnosni sistem odgovoriti adekvatno da zaštiti sigurnost građana

Kandidat za premijera KS Edin Forto (Naša stranka) obratio se zastupnicima u Skupštini KS.

On je kazao da su građani pokazali da se političke stranke trebaju okupiti oko programa, a ne matematička koalicija koja se temelji na raspodjeli resora.

„Usaglasili smo se oko sporazuma o prioritetima skupštinske većine i taj sporazum je sastavi dio ekspozea koji vam je dostavljen. Ova godina je bila toliko teška i specifična, svi resori i u predstojećoj Vladi su bili izvrnuti u pandemiji. Ja neću danas iznositi prigovor šta je moglo bolje, ali borba protiv pandemije, saniranje ekonomskih i zdravstvenih posljedica će biti fokus ove vlade“, kazao je Forto.

Dodao je da su mnoga radna mjesta izgubljena nakon zabrane rade poslovnih subjekata.

„Budžeti će biti značajno slabije popunjeni. Ja sam govorio o nekih 150 miliona manje u budžetu, ali psotoje procjene da će biti i veći između 200 i 250 miliona KM. Kako pomoći firmama ne samo da prežive već i da rastu. Poučeni iskustvom ekonomske krize prije desetak godina, BiH sporije ulazi u krizu, ali i daleko sporije izlazi iz krize. Ova država je dosad uvijek bila fokusirana na radna mjesta na budžetu, a manje na privatni sektor. Ova vlada će imati fokus na privatni sektor kako bismo sačuvali radna mjesta jer se iz tih aktivnosti puni budžet. Ova vlada neće imati strah da se zaduži i da uloži novac u ekonomski oporavak“, kazao je Forto.

Dodao je da će obrazovni sistem morati upostaviti sistem efikasnog održavanja nastave od predškolskog do visokog obrazovanja s obzirom da će i 2021. godina biti praćena pandemijom.

On je po resorima pobrojao najznačajnije projekte, najavljujući nastavak borbe protiv korupcije. Najavio je donošenje Zakona za borbu protiv nepotizma kojim će biti zabranjeno u kantonalne firme i institucije zapošljavati najbližu rodbinu izabranih i imenovanih dužnosnika.

“To će biti presedan u BiH i nešto o čemu se regionalno priča.”

Strateške nabavke radit će stručnjaci u oblasti zdravstva i komunalne privrede. On je istakao kako je potrebno da sve firme koje su u vlasništvu Kantona Sarajevo rade na pravi način, a nije isključeno ni javno-privatno partnerstvo.

Dug za koncesije u KS je veći od 15 miliona KM.

“Budući ministar će istražiti i proanalizirati i vidjeti šta je problem da li je to pandemija ili nešto drugo.”

Cijeli ekspoze pogledajte ovdje

Govorio je i o boljem javnom prijevozu, a što je i želja građana.

“Javni prijevoz nakon što su građani iskazali da im je to veliki problem, mi smo budžetirali velika sredstva, Gras je postao teret svih vlada. Nama neće biti teret već nešto s čim ćemo se boriti i što ćemo unaprijediti. Nećemo se usručavati zaduživanja kako bi se naši građani vozili u vozilima kakva zaslužuju”, kazao je Forto.

Govoreći o MUP-u Forto je dodao je da će sigurnosni sistem odgovoriti adekvatno da zaštiti sigurnost građana.

“Poseban fokus će biti na stručnom popunjavanju, zapošljavanje policajaca, stručnom unapređenju. Želimo unaprijediti policiju i ljudski i materijalno, da dobije nou zgradu, novi centar za praćenje”, kazao je.

Posebno je govorio o Ministarstvu zdravstva.

“Fokus će biti pravičnija raspodjela sredstava po uslugama, a ne po kriterijima za koje nismo znali. Naši građani traže uslugu. KS je u proteklom periodu imao najviše novca za zdravstvo a ne možemo se pohvaliti uslugom. Jedan od fokusa će biti razvoj i osnaživanje naše Kantonalne bolnice”, dodao je.