Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština KS

Forto: Želim da vratimo nadu građanima

edin forto555

Rekao je da su u proteklih 20 godina, oni koji su bili na javnim funkcijama, kontinuirano vodili brigu o ličnim, stranačkim interesima, a ne o ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti

Podnoseći ekspoze zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo, mandatar za sastav nove Vlade KS Edin Forto ukazao je na brojne probleme koji muče građane Kantona Sarajevo, od onih infrastrukturnih, do ekonomsko-socijalnih, te najavio više od 300 mjera koje će Vlada poduzeti kako bi riješili probleme.

Upozorio je na odlazak mladih ljudi iz BiH, bez obzira na materijalno stanje, te da je to zbog toga što roditelji ne vide perspektivu svoje djece u Sarajevu, gube nadu, a „naš zadatak je da bar probudimo tračak nade da će se nešto promijeniti“.

Rekao je da su u proteklih 20 godina, oni koji su bili na javnim funkcijama, kontinuirano vodili brigu o ličnim, stranačkim interesima, a ne o ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti.

– Nesretna je okolnost, da je rad u državnoj upravi, institucijama čiji je vlasnik Kanton, najprestižniji i najtraženiji na tržištu rada u odnosu na privatni sektor. Stoga roditelji kopaju da djecu ubace u državne firme. Moramo raditi na promjeni klime, ojačati privatni sektor, oni pune budžete, i mi im moramo dozvoliti da dišu, rastu i razvijaju se – naglasio je Forto.

Obećao je zapošljavanje na osnovu javnog konkursa i sa jasno naglašenim radnim mjestima, te da će se birati struka, a ne politika.

Prioritet buduće Vlade će biti, kako je rekao, a to je postalo stvar kulture življenja, da ono što je vani neprihvatljivo, kod nas je normalno. Kao primjer tome naveo je redukciju vode, neredovni saobraćaj, te da je to postalo ‘normalno’ građanima koji nikada ne znaju kada dolazi sljedeći trolejbus, kombi, tramvaj…

Rekao je da svi trebaju donijeti odluku da „više ne prihvatamo neredovan prijevoz, redukciju vode, prljave ulice“, te najavio restrukturiranje javnog prijevoza.

– Želim vratiti nadu mladim majkama da planiranjem novog djeteta ne gube pravo na rad i karijeru – naglasio je Forto i najavio ukidanje liste čekanja za predškolske ustanove, jer smatra da je to ekonomska mjera, budući da je planiranje porodice u razvijenim državama postalo ključ ekonomskog planiranja.

Također je najavio i veća izdvajanja za nauku i razvoj, jer je to sektor koji garantuje ekonomski napredak, iako to neće biti primjetno odmah, „ali za 10 godina hoće i spremni smo da poduzmemom taj korak“.

– Činjenica je da Sarajevo ima najbogatiju kulturnu ponudu u Evropi, bilo je regionalni kulturni centar, sva kreativna energija bivše Jugoslavije je počinjala u Sarajevu. Nema razloga da to ne bude tako i u buduće, jer ulaganje u kulturu podrazumijeva i ekonomski napredak – smatra Forto, te planira izdvojiti sredstva iz budžeta za tu namjenu.

U ekspozeu zastupnicima SKS naveo je niz koraka koje će poduzeti u gotovo svim oblastima, uz izmjenu odluka i zakona u kulturi, zdravstvu, saobraćaju, pravu, sa akcentom na borbu protiv korupcije, koja, kako je kazao, truje društvo.

To će biti vrlo skupi projekti koje namjerava uraditi, ali će to ostvariti kroz štednju u javnoj upravi, ali i kreditnim zaduženjima.