Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jović: Studentski dom ne smije nositi ime po ratnom zločincu

BiH

dodik karadzic111

Potpredsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije BiH Stefan Jović smatra da je imenovanje studentskog doma po čovjeku optuženom za ratne zločine nedopustivo i da predstavlja još jedan u nizu činova prekrajanja istorijskih činjenica u BiH.

– Kao mladim ljudima, stalo nam je do bolje i svjetlije budućnosti u kojoj nacionalizam i podjela ove države i njenih naroda nema mjesta u našem društvu. Prvi korak ka svetlijoj budućnosti je suočavanje s prošlošću, a to podrazumijeva da se svi odgovorni za ratne zločine trebaju kazniti i da se pravda, napokon, zadovolji. Ne smijemo dozvoliti da budemo društvo gdje će studentski domovi nositi ime po ratnom zločincu – navodi Jović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako dodaje, na stranu to što je predsjednik RS-a Milorad Dodik otvorio već otvoreni studentski dom, “nego na ovaj način pokušava dobiti medijski prostor i tako učvrstiti povjerenje kod glasačkog tijela koje prihvata ovakvo prekrajanje istorije”.

-Njegova namjera je da se svom glasačkom tijelu predstavi kao osoba koja je jača od Haškog tribunala i od same države Bosne i Hercegovine – smatra Jović.

Mišljenja je kako je veoma zabrinjavajuća činjenica da se ovako utiče i na studente koji predstavljaju ogledalo društva.

– Manjak reakcija, čak i ogromno odobravanje ovakvog postupka od studenata širom RS predstavlja zabrinjavajuću činjenicu. Vjerujem da će studenti, uprkos kontroli studentskih medija od vladajuće strukture, uvidjeti da su postupci Milorada Dodika za svaku osudu – navodi Jović.

sdp