Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama sa suprugom i kćerkama obišao staru Havanu i baroknu katedralu (FOTO)

BiH

obama na kubi (3)

Praćen toplim pozdravima prolaznika Barack Obama je obilaskom stare Havane počeo posjetu Kubi gdje je stigao kao prvi američki predsjednik nakon Castrove revolucije 1959. i otvorio novo poglavlje u odnosima Sjedinjenih Država i komunističkog otoka.

“Que bola Cuba?! (Kako je, Kuba?) napisao je na svom Twitteru koristeći popularni pozdrav odmah pošto je Air force One sletio u nedjelju u zračnu luku Jose Marti, nazvanu po ocu neovisnosti Kube, bivše španjolske kolonije.

“Uzbuđena sam, to je trenutak koji smo čekali, vidite on je sad ovdje”, rekla je oduševljena Amarilis Sosa (46), stanovnica Havane.

Obama je sa suprugom Michelle i njihovim kćerima Malijom (17), i Sashom (11), prošetao ulicama stare Havane. No kiša i golem broj policijskog osiguranja ispraznili su taj dio grada upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, što je spriječilo mogućnost da prvi dan protekne u susretu Obame s običnim Kubancima kako je planirao.

Porodica Obama je zatim posjetila katedralu, barokni dragulj iz 18. stoljeća gdje ih je dočekao kardinal Jaime Ortega, jedan od arhitekata američko-kubanskog zbližavanja.

Ovom posjetom Obama, koji će napustiti Bijelu kuću za deset mjeseci, želi učiniti “nepovratnim” spektakularno zbližavanje dviju zemalja početo 17. decembra 2014. nakon 18 mjeseci tajnih pregovora s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

“Mislim da će to stvarno promijeniti budućnost. Otkako sam bio dijete slušam o povijesti revolucije, a to je ponajprije ‘biti protiv Sjedinjenih Država”, objašnjava 42-godišnji inženjer Ariel Hernandez.

Obama, koji se u utorak treba susresti s disidentima najavio je da će u ponedjeljak “direktno” progovoriti o poštivanju ljudskih prava na sastanku s Raulom Castrom koji je prije gotovo deset godina naslijedio brata Fidela.

Kubanske vlasti privele su u nedjelju, nekoliko sati prije Obamina dolaska desetke disidenata iz pokreta Dame u bijelom, supruga bivših političkih zatvorenika koje tradicionalnim okupljanjem traže više poštovanja ljudskih prava na otoku. Kao i gotovo svake nedjelje većina demonstranata privedena je, a nakon nekoliko sati i puštena. Čelnica pokreta Berta Soler, koja je također pozvana na susret s Obamom u utorak najavila je da nije sigurna hoće li doći i podsjetila je na račun Obame “Ustvrdili ste da nećete posjetiti Kubu ne bude li napretka u poštovanju ljudskih prava, a to se nije dogodilo”.

“To je povijesni posjet i povijesna prilika”, naglasio je Obama kada se susreo s osobljem američke ambasade, devet mjeseci otkako su dvije zemlje ponovno uspostavile diplomatske odnose. “Godine 1928. predsjednik Calvin Coolidge stigao je vojnim brodom, trebalo mu je tri dana. Meni su trebala samo tri sata”, rekao je o posljednjem američkom predsjedniku koji je posjetio Kubu dok je bio na dužnosti.

Porodica Obama večerala je u “paladaru”, jednom od privatnih restorana koji su se razvili zadnjih godina na komunističkom otoku koji se ubrzano transformira.

Dolazak prvog crnog američkog predsjednika, koji je 30 godina mlađi od Raula Castra, ima simboličnu važnost za brojnu afrokubansku zajednicu, podzastupljenu u političkim elitama.

Vrhunac Obamina posjeta bit će govor u utorak u pozorištu u Havani pred biranom publikom, a koji će snimati kubanska televizija.

“Obamina je ideja potaknuti postupnu tranziciju, ohrabriti Kubu da ide polako i tako izbjegne erupciju nasilja ili veliku migracijsku krizu”, ističe Richard Feinberg iz Brookings Institutiona u Washingtonu i dodaje “To je dugoročna strategija, on gleda dalje od aktualnih čelnika” jer Raul Castro je 84-godišnjak koji se treba povući 2018.

Prema Bijeloj kući, nije predviđen nikakav Obamin susret s bivšim predsjednikom, vođom kubanske revolucije Fidelom Castrom koji danas ima 89 godina.

Unatoč dugo i pomno pripremanoj posjeti, embargo koji je na snazi protiv Kube od 1962. još nije ukinut i promjene koje Washington očekuje mogle bi se otegnuti. Kubanski šef diplomacije podsjetio je prije posjeta da Havana “neće odstupiti ni od jednog svog načela… (ako je to uslov) da napreduje u normalizaciji”.

Bijela kuća je zadnjih mjeseci mnogim mjerama ublažila embargo, ali konačnu odluku treba donijeti američki Kongres. Američki hotelski lanac Starwood je u subotu navečer objavio da je dobio zeleno svjetlo ministarstva finansija za otvaranje dvaju hotela u Havani.

Povijesni posjet američkog predsjednika Baracka Obame Kubi usporediv je s Nixonovim posjetom Kini, ali Obama ima i praktičniji cilj – onemogućiti budućem američkom predsjedniku zaustavljanje procesa otvaranja Kube.

Obamina administracija nada se da će poticanjem investicija američkih kompanija i ublažavanjem uslova za putovanje na taj otok republikancima onemogućiti da zaustave i ponište napredak u odnosima s Kubom ukoliko u novembru osvoje Bijelu Kuću.

No ostaje neizvjesno može li Obama potaknuti kubansku komunističku vladu da uzvrati uslugu, barem umjerenim ekonomskim reformama koje bi mu olakšale da ispuni svoje ciljeve.

Kubansko vodstvo nevoljko otpušta stisak nad državno kontroliranom privredom, što u kombinaciji sa strogim ograničenjima koje su i dalje dio američkog ekonomskog embarga nad Kubom američkim poduzećima ne ulijeva povjerenje.

Obamu kritičari optužuju da daje previše i zauzvrat od kubanskog predsjednika Raula Castra ne dobiva dovoljno, te da prerano trči “pobjednički krug”.

No predstavnici administracije smatraju kako dublji angažman SAD-a ne smije ovisiti o ustupcima nekadašnjeg hladnoratovskog neprijatelja, recimo u poboljšanju stanja ljudskih prava.

Obama i njegovi savjetnici smatraju da njihov iskorak prema Havani ima veću šansu pokretanja promjena na Kubi nego što je to imala neuspjela američka politika izolacije koja je trajala više od pola stoljeća.

“Ovo nije stvar dobivanja ustupaka”, rekao je Obama CNN Espanolu, “ovo je stvar izravnog angažiranja s kubanskim stanovništvom”, prenosi Hina.

Obamin dolazak, prva posjeta američkog predsjednika u 88 godina, treba služiti kao ogledni primjer tog pristupa.

Za Obamu je to i riskantan potez, pošto je njegova strategija saradnje sa starim neprijateljima imala različite rezultate, no ustrajanje u otvaranju Kube moglo bi postati velik dio njegove ostavštine.

Otvaranjem, kako je sam rekao, “novog poglavlja” u odnosima s Kubom, Obama pokazuje hrabrost kakvu nijedan njegov prethodnik nije imao.

Na Kubu s njim su doputovale i supruga Michelle i obje kćeri. Obama će razgovarati s Raulom Castrom, “čuvarom hrama” koji je nakon pola stoljeća provedenih na dužnosti ministra odbrane zbog bratove bolesti 2008. preuzeo vođenje zemlje. Susret Obame i Fidela Castra nije predviđen.

Obama će na Kubi razgovarati i s disidentima, privrednicima, a u utorak će se Kubancima obratiti govorom koji će biti izravno prenošen na državnom radiju i televiziji. Tako je bilo i 17. decembra 2014. kada je iz Bijele kuće najavio približavanje dviju bivših neprijatelja.

“Taj govor stvarno smatramo jedinstvenim događajem u odnosima dviju zemalja”, rekao je Obamin savjetnik Ben Rhodes, koji je 18 mjeseci u tajnosti vodio pregovore s Kubom.

Obama će posjetiti i stari dio Havane, odati priznanje ocu kubanske neovisnosti Joseu Martiju na Trgu revolucije, a predviđen je i odlazak na bejzbolsku utakmicu.

Uzimajući u obzir trajni otpor Kongresa ukidanju dugotrajnog američkog trgovinskog embarga, Obama se oslonio na svoje izvršne ovlasti kako bi ekspresno započeo normalizaciju odnosa s Kubom.

Cilj je unaprijediti proces do te tačke da ga nijedan nasljednik ne može obrnuti.

Očekuje se da će u vrijeme Obamine posjete ugovore potpisati telekomunikacijska kompanija AT&T Inc, te hotelski lanci Starwood Hotels & Resorts i Marriott.

Američke zrakoplovne kompanije već su se prijavile za uspostavljanje linija s Kubom, a u pripremi su i nova putnička pravila kojima bi se trebalo olakšati Amerikancima da putuju na Kubu neovisno od grupnih tura. Rezultat toga moglo bi biti jačanje javne podrške za normalizaciju odnosa s Kubom.

Ben Rhodes, Obamin savjetnik koji je pomagao u napredovanju u odnosima s Kubom u decembru 2014. godine, obznanio je da su kubanski čelnici dobili poruku da će promjene u američkoj regulativi biti ograničene ukoliko ne reformiraju svoju ekonomiju.

Američki dužnosnici najavili su kako će s velikom pažnjom pratiti komunistički partijski kongres koji će se u aprilu održati na Kubi po prvi put od 2011. godine.

Ipak, priznaju kako nije vjerojatno da će uticati na demokratske reforme na Kubi. “Ne gledamo na svoje korake kao na nešto zbog čega će kubanska vlada promijeniti svoj politički sustav”, rekao je Rhodes Reutersu.

Granma, novine Komunističke partije, prošle su sedmice objavile kako se Kuba neće odreći svojih “revolucionarnih i antiimperijalističkih ideala”.

Neki Obamini kritičari tvrde kako je njegova posjeta priznanje kubanskoj diktaturi. “Jedino što se promijenilo s ovim otvaranjem je to što će kubanska vlada sad imati više izvora novca na kojem će graditi svoj represivni aparat”, rekao je tako Rubio u prošlosedmičnoj republikanskoj debati.