Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP RS formira rezervni sastav policije

BiH

specijalci rs

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da je plan predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o formiranju rezervnog sastava policije dobar, kao i da će biti realizovan u budućnosti.

“Trebat će nam određeno vrijeme da aktivni sastav MUP-a u potpunosti opremimo u skladu sa najvišim standardima da bi pristupili formiranju rezervnog sastava policije”, rekao je Lukač novinarima u Banjoj Luci.

On je ocijenio da je prednost prilikom formiranja rezervnog sastava policije u tome što bi to bio prvi filter za budući prijem u redove Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno za školovanje u Policijskoj akademiji.

“Na taj način bismo napravili određenu selekciju mladih ljudi koji bi proveli dio obuke kao rezervisti, a nakon obuke imali bi mogućnost da u prioritetu budu primljeni na Akademiju”, kaže Lukač.

Prema njegovim riječima, za to su potrebna finansijska sredstva, pa se zato neće ni ići u realizaciju sve dok se ne završe prioriteti sa aktivnim sastavom policije.

On je rekao da će na konkursu za prijem novih policajaca imati određenu prednost oni koji su ranije završili Visoku školu unutrašnjih poslova.

“Naš cilj je da sve one koji su završili Visoku školu unutrašnjih poslova zaposlimo u Ministarstvu i ovaj konkurs je jedna od mogućnosti da oni počnu da rade”, dodao je Lukač.

On je rekao da je, prema završenom konkursu, već 55 lica zaposleno, te da ih prema novom konkursu treba biti zaposleno još 120.

“Nadam se da ćemo do kraja godine zaposliti sve te ljude koji moraju zadovoljiti određene uslove u pogledu zdravstvenih sposobnosti”, dodao je Lukač.