Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Laurence Boone

Francuska diplomatkinja: Vrlo je bitno da se BiH što prije pridruži Evropskoj uniji

230307_francuska_laurence_boone_20082

Boone će se u okviru posjete sastati i s političarima u Bosni i Hercegovini u nadi da ih ohrabri u provođenju suštinskih reformi na evropskom putu

Sekretarka Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Francuske Laurence Boone izjavila je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina dio evropske porodice te da je vrlo bitno za njih da se što prije pridruži.

Posjeta Boone, koja boravi u BiH 6. i 7. marta, predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na zapadnom Balkanu u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

– Kandidatski status BiH je veoma važan za sve članice Evropske unije – poručila je.

Tvrdi da će BiH posjećivati mnogi evropski zvaničnici kako bi iskazali podršku BiH na evropskom putu.

– Ono što mi je vrlo zanimljivo u BiH jeste aktivno civilno društvo, ali i to koliko građani rade na promovisanju demokratije i vladavini prava – istakla je.

Boone će se u okviru posjete sastati i s političarima u Bosni i Hercegovini u nadi da ih ohrabri u provođenju suštinskih reformi na evropskom putu.

Cilj njene posjete je podsjetiti na podršku Francuske u tom procesu i želju da se ubrzo potpiše međuvladin sporazum o radu Francuske agencije za razvoj (AFD), koja će aktivno doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa, ali i provođenju evropske agende reformi i ekonomskom razvoju zemlje.

Tokom posjete sarajevskoj Vijećnici, državna sekretarka je razgovarala i sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, kao i poslanicima i predstavnicima civilnog društva i mladih.

Gradonačelnica Karić kazala je da je kandidatski status BiH za članstvo u EU vjetar u leđa te je zahvalila Francuskoj na trudu i podršci.

Nakon susreta sa gradonačelnicom Sarajeva, Boone je posjetila Sabornu crkvu u Sarajevu, a planirano je i da održi predavanje o ulozi mladih u usvajanju reformi u Olimpijskom muzeju.

Sekretarka će odati počast i francuskim vojnicima koji su životom platili angažman uime Francuske u službi mira u Bosni i Hercegovini, u pratnji francuskog kontingenta operacije Evropske unije EUFOR/Althéa.

Francuska daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa državnom sekretarkom za Evropu Republike Francuske Laurence Boone.

Državna sekretarka za Evropu Republike Francuske Boone je poručila kako njena posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu, u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te da je opredijeljena za daljnju pomoć u svim oblastima, a posebno u pogledu EU integracija.

Foto: Predsjedništvo BiH

Tokom razgovora naglašena je neophodnost funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine kao preduslova za reforme i daljnji razvoj zemlje, kao i da Francuska očekuje od Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju četrnaest prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Boone je posebno istakla važnost vladavine prava, izgradnje nezavisnog pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Sagovornici su istakli i važnost zaključivanja sporazuma o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji u području mladih između resornih ministarstava dvije zemlje.

Bećirović i Boone su razgovarali i o prijedlogu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona o Evropskoj političkoj zajednici (EPC), novoj evropskoj organizaciji koja bi omogućila evropskim demokratskim zemljama sa “zajedničkim temeljnim vrijednostima” da pronađu prostor za saradnju, koja bi mogla uključivati političku koordinaciju, sigurnosnu saradnju, energetiku i slobodno kretanje ljudi, saopćeno je iz Predsjednišva BiH.