Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Memorijalni centar Srebrenica

Francuska je jedan od kosponzora Rezolucije o Srebrenici

emmanuel macron
Foto: Pixsell

Memorijalni centar je zahvalio u tekstu predsjedniku Emmanuelu Macronu, Misiji Francuske u UN-u i prijateljskom narodu Francuske

Jutros rano je, putem društvene mreže X (Twitter), iz Memorijalnog centra Srebrenica stigla potvrda da će Republika Francuska biti jedan od kosponzora Rezolucije o Srebrenici.

Memorijalni centar je zahvalio u tekstu predsjedniku Emmanuelu Macronu, Misiji Francuske u UN-u i prijateljskom narodu Francuske. Iz Srebrenice su podijelili i video obraćanja predsjednika Macrona, od prije nekoliko godina povodom godišnjice genocida.

-Francuska pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je vaša zemlja iskusila prije 25 godina, u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata. 11. jula 1995. godine, i u danima koji su uslijedili, ovdje, u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni – kazao je tom prilikom Macron, saopćila je Press služba Memorijalnog centra Srebrenica.