Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Franjevci u Srebrenici služili svetu misu i odali počast žrtvama genocida

Franjevci posjetili Srebrenicu

Nova Uprava Provincije Bosne Srebrene, koja je izabrana na zasjedanju provincijskog Kapitula prije tri dana, posjetila je danas Srebrenicu i kapelu Sv. Marije.

Ova kapela je izgrađena na temeljima prvog franjevačkog samostana u Bosni i Hercegovini, koji je izgrađen neposredno po dolasku franjevaca na ove prostore u 13. vijeku. Članovi nove Uprave, na čelu sa novim provincijalnim ministrom fra Jozom Marinčićem služili su svetu misu u ovoj kapeli.

„Završili smo povincijski Kapitul Bosne Srebrene na kom je izabrana nova uprava ove provincije i odlučili smo da posjetimo danas Srebrenicu. Ovo ovdje mjesto predstavlja mjesto naših korijena i u tom smislu je veoma značajno za nas“, rekao je za Anadolu Agency (AA) novi provincijalni ministar fra Jozo Marinčić.

Prva posjeta nakon izbora nove Uprave je veoma značajna za župu Zvornik i Srebrenica i ima jedno simbolično značenje.

„Ova današnja posjeta samo pokazuje da se mi vraćamo u jednom duhovnom smislu svojim korijenima. Meni je izuzetno zadovoljstvo da je nova Uprava odlučila da posjeti baš ovu župu koja na neki način predstavlja i kolijevku franjevačke zajednice“, istakao je fra Niko Josić, župnik župe Zvornik-Srebrenica.

U današnjoj posjeti Srebrenici pored provincijalnog ministra fra Joze Marinčića bili su i novoizabrani vikar ove Provincije fra Petar Jeleč , kao i svih šest članova Uprave i generalni vizitator fra Ivo Skoko.

Nakon svete mise posjetili su i Memorijalni centar u Potočarima i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na putu za Srebrenicu nova Uprava Provincije Bosne Srebrene je boravila i u Olovo koje, takođe, ima značajnu uloga u istoriji franjevaca na ovim prostorima.