Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fudbalska liga osnovaca iz Starog Grada nastavlja se i ove godine

BiH

mula_mustafa_basekija

Općina Stari Grad nastavlja realizaciju jedinstvenih fudbalskih liga koje igraju učenici šest osnovnih škola iz Starog Grada.
Prije pet godina, Općina Stari Grad je putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, pokrenula ovo jedinstveno školsko takmičenje u namjeri da učenike usmjeri i podstakne na aktivnije bavljenje sportom. Kasnije su pokrenute i lige u košarci, odbojci, stonom tenisu…

Mali fudbaleri iz Starog Grada prethodnih godina pokazivali su veliku želju za bavljenjem ovim sportom, ali i sportski duh i osjećaj za fair play.

Najbolje rezultate kroz prethodne godine u fudbalskim ligama ostvarivali su osnovci sa Vratnika iz OŠ“Hamdija Kreševljaković“ , a u stopu su ih pratili učenici sa Hrida iz OŠ“Šejh Muhamed ef Hadžijamaković“ i iz OŠ“Edhem Mulabdić“.

Dodatni motiv za pobjedu učenicima su pehari i medalje koje osvajaju, ali i druženja i izleti koje Općina za njih organizuje.

Prvo kolo BH Telecom fudbalske lige osnovnih škola Starog Grada, za sezonu 2018/2019. počinje sutra, 26.septembra u Centru za mali nogomet na Bentbaši. Prvi će snage odmjeriti timovi osnovnih škola “Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković” i „Hamdija Kreševljaković“ u 14,00 sati.

Fudbalska liga osnovnih škola Starog Grada (sezona 2018/2019) se igra kroz dvostruki bod sistem po FIFA futsal pravilima, prilagođenim uzrastu dječaka do 15 godina starosti.

To znači da će se u jesen 2018. godine odigrati pet kola prvog dijela sezone, a na proljeće 2019. godine pet kola drugog dijela sezone. Liga je prilagođena uzrastu osnovaca, tako da se utakmice igraju sa pet igrača i jednim golmanom. Raspored utakmica tj. izvlačenje parova radi se po Bergerovoj tablici uz prisustvo predstavnika fudbalskih reprezentacija osnovnih škola.

Ligom upravljaju komesari lige Mehmed Janjoš, Andrej Dizdarević i Mensud Handžić. Oni odgovaraju za regularnost takmičenja i realizaciju postavljenih ciljeva. Utakmicama arbitriraju sudije koje delegira Fudbalski savez Kantona Sarajevo.

Sutra u Centru za mali nogomet Bentbaša igraju i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ i OŠ „ Saburina“ u 14,45 sati i OŠ „Vrhbosna“ i OŠ „Edhem Mulabdić“ u 15,35 sati. S obzirom da su utakmice otvorene za javnost mogu doći svi zainteresovani i bodriti fudbalere osnovnih škola Starog Grada.