FUP o prijetnjama novinaru RSE: Policajci su profesionalno obavili posao VIDEO

FUP_PRIJETNJA

S obzirom na upućene pritužbe, u odnosu na ponašanje i rad policijskih službenika Federalne uprave policije, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH, 21. septembra, prilikom pojačanog osiguranja objekta Parlamenta Federacije BiH, Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije, je po naredbi direktora Federalne uprave policije, provela postupak interne istrage.

Federalna uprava policije, kao nadležan policijski organ, je vršila pojačano osiguranje objekta Parlamenta Federacije BiH, a povodom održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, i s tim u vezi nenajavljenog protesnog okupljanja demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH.

Navedeni događaj, pratilo je oko 35 novinara iz raznih medijskih kuća, koji su svoj posao odradili nesmetano, profesionalno i bez ikakvih ograničenja, te je događaj protekao u normalnim okvirima, korektnim odnosima svih sudionika kako unutar objekta Parlamenta i tako na prostoru ispred, navodi se u saopćenju FUP-a.

– Svi policijski službenici koji su učestvovali u okviru osiguranja navedenog događaja su svoj posao odradili profesionalno, stručno, zakonito i po pravilima struke, uz poštivanje Etičkog kodeksa za rad policije. U okviru odvijanja navedenog događaja, u 11.50 sati, dvije nepoznate osobe su napravile incident ispred objekta Parlamenta, na prostoru gdje se odvijao protest boračke populacije, čime su “kontaminirali” sigurnosni prostor, i učinili ga visokorizičnim – rečeno je iz FUP-a.

Kasnijim policijskim radnjama utvrđeno je da su navedene nepoznate osobe uposlenici uvažene medijske kuće “Radio Slobodna Evropa- TV Liberty”.

– Navedene osobe su se potpuno oglušile na zakonito izdate naredbi prema njima, od ovlaštenih službenih osoba Federalne uprave policije, čineći pritom vrlo ozbiljne zakonske prekršaje, a ponašanje i postupci osoba bili su u maniru huliganstva. Vrijeđali su i omalovažavali policijske službenike i Federalnu upravu policije – ističu iz FUP-a.

Svjesni svog nedoličnog ponašanja i postupaka te osobe su nakon toga izdali potpuno netačna priopćenja za javnost.

Svemu navedenom svjedoči i pismo podrške upućeno Federalnoj upravi policije od boračke populacije koji su bili na ovom skupu.

– Federalna uprava policije ima otvorenu, transparentnu i kontinuiranu saradnju sa svim medijskim kućama i servisima u našoj zemlji i izvan nje, uvijek smo pružili zaštitu svakom medijskom uposleniku što će mo činiti i ubuduće – rečeno je iz FUP-a.

Pozivaju zastupnika Udruženja BH novinara, Borku Rudić, da u Federalnoj upravi policije ostvari uvid u svu dokumentaciju u vezi s pomenutim događajem, bez ikakvih limita, i demantira navode ishitreno izdatog priopćenja ovog Udruženja od 23. septembra.

Također, pozivaju i ovlaštenog predstavnika medijske kuće “Radio Slobodna Evropa” da također u Federalnoj upravi policije se informira o navedenom i ostvari uvid u dokumentaciju u vezi s navedenim slučajem, te da u vezi s ponašanjem i postupcima djelatnika svoje kuće provede odgovarajući postupak, saopćeno je iz FUP-a.