Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gimnazija Dobrinja diskriminisala državljanina BiH rođenog u Srbiji

gimnazija dobrinja(1)

Opštinski sud u Sarajevu utvrdio je da je Gimnazija Dobrinja diskriminisala državljanina BiH rođenog u Srbiji Bojana Lukića po etničkoj osnovi, po osnovi nacionalnog porijekla i po mjestu sticanja diplome.

Lukić /36/ prijavio se na radno mjesto profesora sporta u Gimnaziji Dobrinja, nakon čega je i izabran, međutim, Školski odbor Gimnazije poništio je konkurs na to radno mjesto, saopšteno je iz Advokatske kancelarije Ademović.

Opštinski sud u Sarajevu je utvrdio da je poništenje ovog izbora bilo iz diskriminatorskih motiva većine članova Školskog odbora, zbog činjenice da je na to mjesto izabran Lukić, državljanin BiH rođen u Srbiji i koji je stekao diplomu visokog obrazovanja u Srbiji.

Sud smatra da je tužilac u konkretnom slučaju stavljen u nepovoljniji položaj zbog svoje etničke i nacionalne pripadnosti

“Kada član Školskog odbora izjavi, a što je potvrđeno izjavama svjedoka i elektronskom poštom Senada Poturkovića da neće u radni odnos primiti osobu iz agresorske države, a većina članova ga u tome podrži, a imajući u vidu gore navedeno, sud smatra da je tužilac u konkretnom slučaju stavljen u nepovoljniji položaj zbog svoje etničke i nacionalne pripadnosti, kao i zbog činjenice da je diplomu stekao van BiH i da se radi o diskriminaciji po navedenom osnovu”, dodaje se u presudi.

Iz Advokatske kancelarije Ademović saopšteno je da je ova nepravosnažna odluka donesena u srijedu, 13. maja, te da se njoj navodi da je povrijeđen Zakon o srednjem obrazovanju u dijelu kojim je propisana zabrana diskriminacije u srednjim školama.