Ping-pong metode

Gordana Tadić ponovo odbila Istražnu komisiju Parlamenta BiH

gordana-tadic-birn

S druge strane, u dokumentima ove istražne komisije, objavljenim na web stranici, se otkriva sav historijat poziva glavne tužiteljice, te njenih odbijanja da se pojavi na sjednici

Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić ponovo je odlučila da se ne odazove na saslušanje na sjednicu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH koja će se održati sutra.

PIŠE: A. DUČIĆ

U aktu koji je dostavila ovoj komisiji navela je kako ponovo obavještava njene članove da usljed ranije preuzetih i zakazanih, a neodgodivih obaveza nije u mogućnosti pristupiti sjednici.

„Obzirom na navedeno potrebno je da u narednom periodu pošaljete više raspoloživih termina kako bih mogla uskladiti svoje radne obaveze i dati doprinos na unapređenju pravosuđa u BiH“, navela je Tadić.

S druge strane, u dokumentima ove istražne komisije, objavljenim na web stranici, se otkriva sav historijat poziva glavne tužiteljice, te njenih odbijanja da se pojavi na sjednici.

Tako je Privremena istražna komisija na 6. sjednici, održanoj 6. jula jednoglasno usvojila zaključak prema kojim poziva glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić zatim predsjednika Suda BiH Ranka, tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Markovića, sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH Gorana Nezirovića, profesora Edina Šarčevića i profesora Zorana Pajića da se pojave na svjedočenju pred Komisijom na jednoj od narednih sjednica. Sve navedene osobe, osim Gordane Tadić, su se u međuvremenu odazvale pozivu.

Zatim je zadužen sekretarijat Komisije da stupi u kontakt s Tadić i navedenim osobama, s ciljem razmatranja najoptimalnijeg datuma za njihovo svjedočenje pred Komisijom. S obzirom da sekretarijat ove komisije nije dobio odgovore na upite koji su Tadić dostavljeni Privremena istražna komisija je na 7. sjednici, održanoj 23. jula jednoglasno je usvojila zaključak prema kojem istražna komisija daje ovlaštenje predsjedavajućem ili zamjeniku predsjedavajućeg da se mogu zvanično obratiti sa zahtjevom za saradnju pozvanim osobama ili institucijama, svaki put kada sekretari Privremene istražne komisije ne ostvare kontakt sa osobama pozvanim na svjedočenje ili se Komisiji ne dostave traženi materijali.

„Kako Privremena istražna komisija nije dobila odgovor na akt broj: 01-50-4-986-7/20 od 23. 7. 2020, kojim je, u skladu s tim zaključkom, traženo da komisiju obavijestite o raspoloživim terminima, u periodu između 24. augusta i 11. septembra radi zakazivanja vašeg svjedočenja, na 9. sjednici je odlučila je da vas pozove da se pojavite na svjedočenju 14. 9. 2020. septembra u 13 sati, kako je i navedeno. Privremena istražna komisija dobila je Vaš odgovor broj: A- 217/20 od 9. septembra, kojim je obaviještena da zbog ranije preuzetih, a neodložnih obaveza niste u mogućnosti pristupiti sjednici te je na 10. sjednici odlučila da Vas pozove da se pojavite na svjedočenju 24. Septembra u 13 sati“, navodi se u aktu Privremene istražne komisije upućenom Tadić.

Inače, osim Tadić, kao što je poznato, jedini od pozvanih nosilaca pravosudnih funkcija koji se nije odazvao na saslušanje Privremene istražne komisije je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.