Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Youth for Peace”

Govor mržnje kao neminovnost među mladima na Zapadnom Balkanu

govor mrznje birn

Zadatak svakog društva koje je demokratsko ili teži ka demokratizaciji, jeste da se pozabavi pitanjem govora mržnje, s posebnim akcentom na mlade

Okruženi različitim narativima nakon ratova, sa nezavidnom političkom, socijalnom i ekonomskom slikom društva, mladi na prostoru Zapadnog Balkana govor mržnje u nekom od svojih pojavnih oblika vide gotovo kao neminovnost, navodi se u priručniku “Naš imperativ – ne mržnji, ne nasilju” o borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma organizacije “Youth for Peace”.

Kako bi se lakše “uklopili” u društvo, u školi, na treningu ili generalno među vršnjacima, mladi nerijetko pribjegavaju drugačijim ponašajnim oblicima. Govor mržnje svakako spada u jedne od njih, s obzirom na to da, pod izgovorom izražavanja svog stava o nekoj određenoj temi, često verbalizuju svoje misli i stavove na neadekvatan način, navodi se u priručniku “Naš imperativ – ne mržnji, ne nasilju”.

“Paralelno sa pojavom govora mržnje, kod mladih se javlja i nizak stepen ili potpuno odsustvo svijesti o posljedicama svog ponašanja, odnosno dometa i utjecaja koje takvo ponašanje ima za širu zajednicu, bilo da je riječ o krugu prijatelja, porodici, školi ili daljoj okolini”, navodi se u Priručniku.

Društvene mreže su identifikovane kao najplodonosnije tlo za govor mržnje, gdje gotovo na svakodnevnom nivou svjedočimo pozivanju na linč, nasilje i protest protiv pojedinaca ili grupa. Jedna od autorica izvještaja, Azra Hodžić kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se to dešava jer većina najpopularnijih mreža “nudi” gotovo potpunu anonimnost svojim korisnicima, što dalje dovodi do gotovo nezaustavljivog vala objavljenih sadržaja s različitom konotacijom, gdje govor mržnje dominira.

“Nije ih jednostavno uočiti i identifikovati – ko je ko. Nekako je lakše govoriti iza ekrana nego što bi bilo uživo”, kaže Hodžić.

Urednica Priručnika Lejla Hasandedić-Đapo kaže da u većini slučajeva govor mržnje dovodi do nasilja prema grupama ili pojedincima protiv kojih je taj govor mržnje usmjeren.

“U BiH, nažalost, svakodnevno vidimo takve primjere gdje huškačka retorika i govor mržnje protiv migranata, LGBTQ+ populacije, Roma i slično dovodi do nasilja prema tim grupama, ali i negativno utječe na pojedince, koji onda zbog narušenog mentalnog zdravlja, nažalost, izlaz vide u suicidu”, kaže Hasandedić-Đapo.

Uzimajući za primjer zemlje poput Bosne i Hercegovine, gdje je govor mržnje gotovo svakodnevno prisutan, nasilni ekstremizam predstavlja veliku opasnost i više je izvjesno da do njega dođe u odnosu na druga društva iz regije ili ostatka Evrope, navodi se u Priručniku. Bosna i Hercegovina je prošla kroz rat i stradanja, koji su, između ostalih uzroka, imali za uzrok i govor mržnje, ratnu retoriku i pozivanja na nasilje među konstitutivnim narodima u BiH.

“Nažalost, nasilni ekstremizam je ova zemlja u prvom licu doživjela, što je ostavilo neizbrisiv trag na porama njenog društva, a sa posljedicama se nosi i danas, gotovo 30 godina nakon rata. U tom pogledu, mladi su u velikoj opasnosti jer predstavljaju ciljnu grupu nasilnim ekstremističkim grupama i radikalnim formacijama”, navodi se u Priručniku i dodaje kako pored ugroženih identiteta kod mladih, trebamo imati u vidu i činjenicu da se radi o društvu u kojem je prisutna izrazito visoka stopa nezaposlenosti i siromaštva.

“Govor mržnje kao takav jeste opasan, ali on sam nije uzročnik zločina iz mržnje. Tu postoji mnogo faktora. Trebamo biti oprezni ako uočimo govor mržnje, da ga prijavimo, i trebamo edukovati mlade ljude da prepoznaju govor mržnje”, kaže Hodžić.

Zadatak svakog društva koje je demokratsko ili teži ka demokratizaciji, jeste da se pozabavi pitanjem govora mržnje, s posebnim akcentom na mlade. Hasandedić-Đapo kaže da u tome važnu ulogu imaju obrazovne institucije, mediji, nevladine organizacije, vjerske zejdnice, predstavnici vlasti, ali i profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja, koji mogu pomoći pojedincima koji su žrtve, ali i onima koji šire govor mržnje.

“Projekat pod nazivom ‘Naš imperativ: Ne nasilju! Ne mržnji!’ za cilj ima da doprinese smanjenju govora mržnje, koji je često uvod u zločine i nasilje iz mržnje. Također, da ojača regionalnu suradnju kako bismo pomogli mladim ljudima da jedni druge gledaju kroz prizmu razumijevanja i empatije, umjesto kroz prizmu mržnje i neprijateljstva”, zaključuje Hasandedić-Đapo.