Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad Banjaluka o štrajku radnika “Toplane”: Višak oko 30 administrativnih radnika

toplana banja luka 1

Gradska uprava Banjaluke danas je saopštila da će po trenutnim podacima oko 30 radnika biti tehnološki višak kada su u pitanju zaposleni u banjalučkoj “Toplani”, uglavnom iz kategorije administrativnih radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Gradske uprave Banjaluke, nakon što su danas radnici “Toplane” organizovali štrajk upozorenja, saopšteno je da “Grad kao osnivač i vlasnik ovog predueća vodi i dalje će voditi odgovornu politiku kako prema radnicima ovog preduzeća, tako i prema građanima Banjaluke kojima su dužni da obezbjede stabilno snabdijevanje toplotnom energijom”.

“Isto tako, Grad Banjaluka odgovoran je da zaštiti javne finansije i da ne dozvoli situaciju da njegova javna preduzeća gomilaju milionske gubitke, računajući, primarno, na interese svih naših sugrađana”, navodi se u saopštenju i podsjeća da je u proteklih godinu dana Grad “preduzeo ogromne napore da riješi decenijski problem daljinskog grijanja u Banjaluci i zbog toga pokrenuo projekat izgradnje nove toplane na biomasu”.

“Prema evidencijama ‘Toplane’ ovo preduzeće trenutno ima 134 zaposlena radnika, s tim da će novoosnovano preduzeće – ‘Eko toplane’, u kojem je Grad suvlasnik, zapošljavati oko 60 radnika. Najveći dio tih radnika preći će upravo iz ‘Toplane’, i to, kako smo informisani, pod identičnim finansijskim uslovima kao što je to i do sada bio slučaj. Istovremeno, 26 radnika ‘Toplane’ ispunjava neki od uslova za odlazak u penziju, tako da će ti zaposleni biti rješavani na taj način. Takođe, stara ‘Toplana’, koja ostaje u funkciji kao rezervni kapacitet, zadržaće 15 do 20 radnika”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da kada je u pitanju 30 radnika koji će biti tehnološki višak “Toplana” u saradnji sa sindikatom, pripremila plan i program otpuštanja tih radnika, prema kojim će biti ispunjene sve zakonske obaveze, pa i više od toga”.

“U tom smislu, preduzimamo sve što je u našoj moći da broj otpuštenih radnika bude što manji. Razumijemo nezadovoljstvo dijela radnika koji će u ovom procesu ostati bez posla i u tom kontekstu gledamo na današnji štrajk upozorenja. Međutim, napominjemo, isto tako, da Grad, kao osnivač i vlasnik Toplane, mora voditi računa o stanju javnih finansija i zaštite interesa svih građana Banjaluke”, navodi se u saopštenju iz Gradske uprave Banjaluke.

Dodaje se da je “Eko-toplana” još uvijek u probnom režimu rada i da proces zapošljavanja nije okončan. U tehničkom smislu, u funkciji je osam od ukupno 10 kotlova na bio masu “Eko-toplane”, instalisanog kapaciteta od 49 megavat časova. Zavisno od tehničkih preduslova, preostali kotlovi biće puštani u funkciju u narednim danima.

“Poslije puštanja u rad cjelokupnog kapaciteta, postrojenja stare ‘Toplane’ neće biti korištena u sistemu daljinskog grijanja. Ta postrojenja će, kako je to prvobitno i planirano, služiti isključivo kao rezervna varijanta, koja bi se uključivala u sistem samo u slučajevima ekstremnih hladnoća”, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluke.