uništena šuma

Građani Foče odlučni u borbi za rijeku Bjelavu

FOC

Građani okupljeni u Udruženje ističu da se istraživanje radova na terenu ne obavlja u skladu s Projektom detaljnih geoloških istraživanja, jer je na terenu jasno vidljivo da je izvođač radova probijajući puteve ka Velikoj Bjelavi već izašao iz granica istražnog prostora

Udruženje građana “Bjelava” Foča, osnovano s ciljem očuvanja rijeke Bjelave i drugih rijeka Foče, te promoviranja zaštite flore i faune na području općine Foča, zajedno s neformalnom grupom “Sačuvajmo rijeke Foče” te građanima potpisnicima peticije protiv gradnje MHE na području Foče, obratilo se Ministarstvu energetike i rudarstva sa zahtjevom da se hitno preispita zakonitost i ukine Rješenje o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja na tom području, izdato nakon više od mjesec dana od početka radova.

Naime, investitor je izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom “COVID – 19” i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava.

Ukidanje rješenja o izvođenju geoloških istraživanja je neophodno zbog toga što je utvrđeno da se istraživanje ne vrši u skladu s projektom detaljnih geoloških istraživanja te zato što je naknadno utvrđeno da priložena dokumentacija na osnovu koje je izdato odobrenje za detaljna geološka istraživanje, sadrži netačne, odnosno neistinite podatke.

Građani okupljeni u Udruženje ističu da se istraživanje radova na terenu ne obavlja u skladu s Projektom detaljnih geoloških istraživanja, jer je na terenu jasno vidljivo da je izvođač radova probijajući puteve ka Velikoj Bjelavi već izašao iz granica istražnog prostora.

Izvođač radova je promijenio tok rijeke na mnogo mjesta, te je vidljivo novo suženo korito rijeke, a pored toga, po procjeni lokalnog stanovništva, uništeno je preko 3.000m3 šume, od čega veliki procenat otpada na najkvalitetnija stabla bukve, stara više od 100 godina.

Iako je rješenje Ministarstva doneseno na osnovu izjave investitora da su imovinsko-pravni odnosi riješeni, izmještanjem toka rijeke investitor je ušao u dio parcela na kojima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Na osnovu toga, jasno je da je rješenje izdato na osnovu dokumentacije koja sadrži netačne, odnosno neistinite podatke, saopćeno je.