Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon današnje sjednice

U Brčkom proglašena epidemija covida-19, rad ugostiteljskih objekata do 23 sata

pezerovic (1)

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH danas je donio i naredbu da se ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 sata produžuje na još 14 dana

Nakon sjednice Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH održane u petak, predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović donio je Odluku o proglašenju epidemije covida-19 na području Distrikta.

On je kazao da ova Odluka, prije svega, uređuje pravni dio sistema u okviru zdravstva, ali i šire.

“Tu bih posebno htio staviti naglasak na tijela, odnosno institucije koje se bave provedbom zakona, kontrolom i nadzorom i njima je omogućen daleko učinkovitiji rad zahvaljujući proglašenju ove Odluke. Oni bi djelovali u slučaju nepostupanja u skladu sa zakonom, a tu mislim na pravne osobe, zdravstvene ustanove, poduzeća i građane. Što se tiče građana, praktično ova Odluka ništa novo ne donosi i mjere koje su na snazi treba poštovati i dalje”, kazao je Pezerović.

Kada je u pitanju trenutno stanje na području Distrikta, Pezerović je kazao kako je situacija pod kontrolom, ali da je osim toga ipak i ozbiljna, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

“Građani se trebaju obavezno pridržavati propisanih mjera jer samo tako ćemo moći ostvariti rezultate. Danas imamo jednu žensku osobu (1947. godište) pozitivnu na koronavirus i nažalost imamo i jednu umrlu žensku osobu, također 1947. godište, koja je bila zaražena koronavirusom i imala je i ozbiljne srčane mane. Što se tiče hospitaliziranih osoba, ukupno ih je 21, od kojih su dvije mlađe osobe, 12 je srednje i sedam starije dobi. Što se tiče kliničke slike, tri su relativno teške, a 18 je sa srednjom kliničkom slikom”, kazao je Pezerović.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH danas je donio i naredbu da se ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 sata produžuje na još 14 dana, stoji u priopćenju.