Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Stop izgradnji mHE Buna 1 i 2“

Građani Mostara ne odustaju: Od ministarstva traže raskid koncesionog ugovora

bunski kanali 2

Sada je na potezu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK/Ž te ih pozivamo da zaštitite interese građana i građanki Mostara i raskinu koncesioni ugovor za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima – spomeniku prirode

Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE Buna 1 i 2“ još 25.08. poslala Vladi HNK/Ž zahtjev za preispitivanje koncesionog ugovora za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima uz isticanje svih razloga zbog kojih smatraju da su se stvorili uvjeti za njegovo preispitivanje i raskid.

Nakon toga, 1. septembra, predsjednik Vlade HNK/Ž ih je obavijestio da je zahtjev proslijedio na daljnje postupanje resornom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ/.

“Od tada do danas nemamo nikakvih povratnih informacija ni od Vlade HNK/Ž ni od resornog ministarstva, zbog čega smo se ponovo obratili Vladi HNK/Ž kako bismo zatražili da nam se dostave informacije u vezi sa našim prvobitnim zahtjevom”, navode iz ove neformalne grupe građana.

Gradsko vijeće Grada Mostara je započelo izmjene postojećeg Prostornog plana Grada Mostara kako bi se iz njega izbrisale mHE Buna 1 i Buna 2. Brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz Prostornog plana Grada Mostara bit će usklađen Prostorni plan Grada Mostara sa Prostornim Planom više razine tj. kantona/ županije, međutim na snazi će i dalje ostati koncesioni ugovor koji je Vlada HNK/Ž potpisala sa investitorom 2014. godine.

Investitoru je tri puta odbijen zahtjev za urbanističku suglasnost, dva puta odbijen zahtjev za prethodnu vodnu suglasnost a poništena je i okolinska dozvola izdata od strane Federalnog Ministarstva okoliša i turizma. Novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW), međutim ostavljena je mogućnost onima koji su potpisali koncesione ugovore da u naredne tri godine ishoduju potrebnu dozvolu.

Osim toga i Skupština HNK/Ž je početkom 2021. usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju ovih mHE.

Sada je na potezu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK/Ž te ih pozivamo da zaštitite interese građana i građanki Mostara i raskinu koncesioni ugovor za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima – spomeniku prirode.