Građani Ribnika se izjašnjavaju o povjerenju načelniku

BiH

radenko banjac

Građani Ribnika danas se izjašnjavaju da li su za smjenu načelnika općine Radenka Banjca (SP) čiji opoziv u lokalnoj skupštini je pokrenuo SNSD sa dijelom odbornika DNS-a.

Socijalisti su koalicioni partner SNSD-a i DNS-a na nivou RS-a, ali u ovoj lokalnoj zajednici ti odnosi su politički poljuljani, još od prije par mjeseci kada je smijeljen načelnik finansija iz SP-a, a postavljen kadar DNS-a.

Iz SNSD-a tvrde da da su izglasali opoziv načelnika zbog, kako kažu, neizvršavanja zakona i drugih propisa te nesporovođenje odluka Skupštine i strateških razvojnih dokumenta ove općine na sjeverozapadu BiH.

Načelnik općine Radenko Banjac odbacuje optužbe i smatra da opoziv neosnovan te da se bespotrebno troše sredstva građana.

Ko je u pravu odlučit će 6.270 građana koji se na referendumu izjašnjavaju do 19.00 sati.

Ukoliko građani opozovu Banjca, Centralna izborna komisija BiH će u roku od tri mjeseca raspisati prijevremene izbore za novog načelnika.

Ako se načelnik ne opozove, Narodna skupština RS-a na prijedlog Vlade može raspustiti lokalni parlament, i u tom slučaju ponovo slijede izbori, ali za odbornike.

Ta lokalna zajednica je nastala, nakon što je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma uspostavljena entitetska linija koja je prostor općine Ključ podijelila na dva dijela, Ribnik u Republici Srpskoj i Ključ u Federaciji BiH.