Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šatorović: Pozivam sve da zajednički gradimo jači i moderniji SSSBiH (FOTO)

BiH

satorovic kongres sindikat 3

Na današnjem Vandrednom kongresu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine održanom u Zenici, za predsjednika ovog saveza jednoglasnom odlukom 71 prisutnog delegata izabran je Selvedin Šatorović, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 100 pozvanih delegata, vandrednom kongresu u Zenici prisustovao je 71 delegat.

Ismet Bajramović, dosadašnji predsjednik SSS BiH, rekao je kako je Šatorović sasvim legitimno i legalno izabran na današnjem kongresu.

“Želim mu uspješniji rad nego do sada. Predstavnici radnika su izabrali danas kolegu Šatorovića i to je izbor. Danas smo promijenili statut, ubuduće će Savez sindikata imati mnogo više članova. Svi delegati su pozvani, neki nisu došli iz nekih granskih sindikata i ja ne znam zašto nisu došli”, rekao je Bajramović.

Selvedin Šatorović, novoizabrani predsjednik SSS BiH, rekao je kako će zadaća SSS BiH biti poboljšanje i očuvanje radničkih prava.

“Mi smo već krenuli u aktivnosti zahtjeva za povećanje najniže cijene rade i očekujemo da novoformirana vlast FBiH, u ma kojem sastavu da bude, odmah na sjednici ekonomsko-socijalnog vijeća razmatra zahtjev sindikata upućen ranije za povećanje najniže cijene rada na 3,54. A ono što će nama kao SSS BiH biti prioritet u radu je donošenje Zakona o uvezivanju radnog staža, imamo i danas brojne probleme po tom pitanju, izmjenu Zakona o štrajku, Zakona o zaštiti na radu, opći kolektivni ugovor i to su glavne zadaće čime će se baviti SSS BiH u narednom periodu”, rekao je Šatorović.

Šatorović je na pitanje novinara o nedolasku predstavnika određenih granskih sindikata rekao kako Savez samostanih sindikata krase jedinstvo i solidarnost i da se svi trebaju udružiti na putu zaštite radničkih prava.

“Sindikat krasi jedinstvo i solidarnost. Svaka podjela je slabljenje sindikata i ide u korist onima koji nisu prijatelji radnika. Pozivam sve da nam se pridruže na tom putu očuvanja i poboljšanja prava radnika i da zajedno gradimo jači i bolji i moderniji SSS BiH. Mi smo danas na kongresu jedinstvom i odlukama i načinom na koji je organiziran ovaj kongres pokazali da smo daleko od bilo koje politike, bilo koje političke opcije i bilo koje vlasti. Sindikat mora biti isključivo radnički i sindikat mora isključivo štiti interese radnika i nikakva politika i nikakva vlast nas ne zanima”, rekao je Šatorović.

14. kongres SSS BiH održan je u februaru, te prekinut, nakon čega je Glavni odbor SSS BiH povukao odluku o njegovom održavanju. Odluka o održavanju današnjeg vandrednog kongresa donešena je u petak odlukom Predsjedništva i Glavnog odbora SSS BiH. Jedini kandidat za predsjednika SSS BiH na današnjem kongresu bio je izabrani Selvedin Šatorović, a usvojene su i izmjene Statuta, po kojima će se i birati novi predsjednik SSSBiH, predsjednika i zamjenika Skupština na četiri godine.

Za predsjednika Skupštine SSS BiH izabran je Fikret Alić, a njegovi zamjenici su Maja Radić i Aida Čengić.