Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ne na Buni"

Građani uličnom akcijom upozorili na nelegalnu gradnju u Blagaju

blagaj

Akciju su organizirali zbog dva stambena objekta u naselju Brutak Blagaj koji se, kako tvrde, grade bez valjane dokumentacije, a sve uz saznanje i aktivno sudjelovanje odgovornih institucija i pojedinaca

Predstavnici neformalne grupe građana “Ne na Buni i u mome Blagaju” u srijedu su okupljanjem na Španskom trgu u Mostaru upozorili javnost na problem nelegalne gradnje u Blagaju kao i na, kako kažu, pasivan odnos odgovornih osoba u gradskim službama.

Akciju su organizirali zbog dva stambena objekta u naselju Brutak Blagaj koji se, kako tvrde, grade bez valjane dokumentacije, a sve uz saznanje i aktivno sudjelovanje odgovornih institucija i pojedinaca.

– Mi smo se organizirali prvenstveno zbog konkretnog problema koji se događa u našem susjedstvu, ali i općenito u Gradu Mostaru, jer je pasivan odnos odgovornih osoba u gradskim službama u ovom slučaju dao za pravo i drugim pojedincima da svakodnevno uzurpiraju zaštićeni priobalni pojas rijeke Bune i Bunice i na njemu grade nelegalne objekte u različite svrhe – izjavio je aktivist Teofik Patak.

Po njegovim riječima, oba objekta grade se bez valjane dokumentacije, jer urbanistička suglasnost i odobrenje za gradnju tih stambenih objekata nisu izdani na građevinskom zemljištu nego je u pitanju opće dobro na kojem bi bilo kakvom gradnjom bilo uništeno vodno dobro i oba izvorišta pitke vode za mještane Malog Polja.

– Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK-a poništilo je Rješenje o urbanističkoj suglasnosti, međutim i nakon toga i pored brojnih prijava inspekcijskim službama i izlazaka inspektora na teren ni nakon 15 mjeseci, građevinska dozvola još nije poništena – tvrdi Patak.

Dalje navodi kako je Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara donio rješenje o obustavi izvođenja radova na oba objekta i dobivanje potrebnih odobrenja za odstupljene radove.

U 2020. godini podnesen je zahtjev za inspekcijski nadzor Službi za inspekcijske poslove zbog gradnje septičke jame iznad samog vodocrpilišta kao i zahtjev za inspekcijski nadzor Upravnoj inspekciji u kojem se uz obrazloženje i priložene dokaze ukazuje na nerad urbanističko-građevinskog inspektora.

Podnesena je i žalba na rad inspektora koji je napravio propust jer nakon poništene urbanističke suglasnosti nije obustavio građenje i zatvorio gradilište te naložio uklanjanje bespravno izgrađenog objekta.

Patak ističe kako na sve poduzete radnje nije bilo odgovora te su podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih osoba u Odjelu za katastar Grada Mostara, Zavodu za urbanizam, Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, protiv građevinsko-urbanističkog inspektora te vodovodnog inspektora, jer smatraju da je svatko u svojoj nadležnosti omogućio izdavanje urbanističke suglasnosti, a zatim i građevinske dozvole.

– Posljednja informacija, koju smo dobili od Odjela za urbanizam početkom ovog mjeseca, je da je Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara u trećem mjesecu ove godine donio zaključak o prekidanju ponovnog postupka po zahtjevu investitora. Prekid postupka trajat će sve dok sud ne odluči po tužbi u upravnom sporu rješavanja urbanističke suglasnosti za izgradnju stambenog objekta. To znači da je investitor predmetnog objekta pokrenuo upravni spor protiv rješenja Ministarstva građenja i prostornog uređenja i da se isti trenutno nalazi na sudskom odlučivanju – dodao je Patak.

Predstavnici grupe građana smatraju da je zaključak Odjela za urbanizam i građenje HNŽ-a nezakonit iz razloga što je isti usmjeren isključivo na davanje mogućnosti i vremena jednoj od strana, to jeste, podnositelju zahtjeva, da urbanistička suglasnost eventualno nakon pokrenutog upravnog spora ostane na snazi, a za to vrijeme su na snazi i ostale dozvole za građenje, umjesto da je u što kraćem roku postupio po nalozima rješenja Ministarstva kojim se poništava konačno i pravosnažno rješenje Odjela iz 2018. godine.

– Nadležni prvostupanjski organ bio je dužan postupiti po članku 17. stav 1 Zakona o upravnim sporovima FBiH koji propisuje da tužba, po pravilu, ne sprječava izvršenje upravnog akta protiv kojeg je podnesena, međutim nakon više od godinu dana od donesenog rješenja Ministarstva, Odjel postupa na način da prekida postupak zbog prethodnog pitanja – ističe Patak.

Dodaje kako je neformalna grupa građana “Ne na Buni i u mome Blagaju” vrlo jasna u svojim zahtjevima upućenim gradskim službama te podsjeća kako su početkom septembra ove godine u Mostaru postavili i bilbord s porukom “Prestanite prodavati građevinske dozvole”.