Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradonačenik Bihaća Emdžad Galijašević uhapšen dok je primao mito (VIDEO)

BiH

galijasevic

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK.

– Gradonačelnik Bihaća uhapšen je sa još nekoliko osoba zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita u svom kabinetu – potvrđeno je u Federalnom MUP-u.

Gradonačelnik Bihaća je uhapšen u jutarnjim satima prilikom primanja mita od vlasnika građevinske firme koja je konkurisala za posao gradnje puteva na području Bihaća.

Pored Galijaševića, uhapšeni su zbog mita i njegova supruga Adelaida Galijašević, savjetnik načelnika Smail Toromanović i Jasmin Stambolija, načelnik Službe za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove.

Gradonačelnik Galijašević je više od mjesec bio pod posebnim istražnim radnjama. I to od momenta kada je poduzetnik A.B., prijavio Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona da mu gradonačelnik traži novac kako bi mu isplatio potraživanja za ranije izvedene građevinske radove na području Bihaća, javlja portal Žurnal.info.

VILA GALIJASEVIC

Kuća Galijaševića u Bihaću (Foto: Žurnal.info)

Poduzetnik je već ranije Galijaševiću davao proviziju kako bi dobio svoj novac. Glavni menadžer u ovom poslu bila je gradonačelnikova supruga Adelaida Galijašević.

Ovo je samo jedna od firmi koja je morala plaćati proviziju gradonačelniku. Bio je toliko transparentan da je mito tražio u redovnim telefonskim razgovorima”, kazao je za Žurnal visokopozicionirani policijski izvor.

Suština je bila u tome da su poduzetnici koji su imali potraživanja od Gradske uprave Bihać, morali gradonačelniku Galijaševiću dati 10 posto svojih potraživanja da bi im novac bio isplaćen. Administrativne poslove obavljao je gradonačelnikov savjetnik Smajo Toromanović, dok je direktne pregovore sa poduzetnicima vodila Adelaida Galijašević.

Ona je zaposlena u Gradskoj upravi netom nakon što je funkciju gradonačelnika Bihaća preuzeo njen suprug Emdžad.