BiH

donacija evropske unije

Granična policija i SIPA će dobiti 35 kombija i 12 SUV vozila vrijednih više od tri miliona maraka

28/07/2021
Foto: Ilustracija

Ova donacija će znatno unaprijediti rad policijskih službenika i omogućiti im brže djelovanje i mobilniji rad na terenu

Ceremonija primopredaje vozila doniranih od Evropske unije (EU) za Graničnu policiju Bosne i Hercegovine i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) bit će održana sutra u Sarajevu.

Graničnoj policiji BiH bit će uručeni ključevi 35 kombija i 12 SUV vozila u vrijednosti više od tri miliona KM. Također, bit će isporučena dodatna oprema za nesmetano obavljanje zadataka, u skladu s identificiranim potrebama službenika.

Ova donacija će znatno unaprijediti rad policijskih službenika i omogućiti im brže djelovanje i mobilniji rad na terenu.

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Evropska unija je obezbijedila 16 terenskih vozila i specijalizirane uniforme za službenike. Ukupna donacija SIPA-i iznosi više od 460.000 KM.

Sredstva za projekt “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Na konferenciji za medije povodom svečane primopredaje ukupno 63 vozila i specijalizirane opreme Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) obratit će se ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ambasador Evropske unije u BiH Johan Sattler, subregionalna koordinatorica za zapadni Balkan/šefica Misije IOM u BiH Laura Lungarotti.

Planirano je da se obrate i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, te zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Đuro Knežević – najavljeno je iz IOM-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.