Granicu BiH ilegalno htjelo preći devet Sirijaca i pet Iračana

granicni prelaz izacic

Službenici Granične policije BiH otkrili su na području Bihaća u dvije grupe devet državljana Sirije i pet državljana Iraka u ilegalnom prelasku granice BiH.

Iz Granične policije BiH saopšteno je da su ova lica privedena u službene prostorije Jedinice granične policije Izačić, gdje su izjavili da dolaze iz Sirije i Iraka.

Strani državljani su radi utvrđivanja njihovog identiteta i procesuiranja, predati Službi za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

Službenici Jedinice granične policije Trebinje uhapsili su crnogorskog državljanina čiji su inicijali L.T. /43/, za kojeg je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Interpol Visbaden raspisao potjernicu zbog krivičnih djela “teška krađa počinjena u grupi” i “posebno ozbiljan slučaj krađe”.

On je kontrolisan prilikom ulaska u BiH na graničnom prelazu Deleuša, a predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Na graničnom prelazu Brod prilikom ulaska u BiH uhapšen je državljanin BiH F.T. /41/ za kojeg je graničnom provjerom utvrđeno da ga potražuje Opštinski sud u Sarajevu zbog teškog krivičnog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Službenici Jedinice granične policije Orašje uhapsili su državljanina BiH E.S. /24/ prilikom izlaska iz BiH na graničnom prelazu Šamac, jer je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuje Opštinski sud u Tuzli zbog nasilničkog ponašanja.

Na graničnom prelazu Gradiška prilikom ulaska BiH uhapšen je državljanin BiH N.M. /43/, jer je utvrđeno da ga potražuju Opštinski sud u Tuzli zbog teške krađe i Osnovni sud Brčko distrikta zbog krivičnog djela prevara.

Službenici Granične policije BiH predali su F.T, E.S. i N.M. službenicima Sudske policije Odžak.

Službenici Granične policije BiH su na području Orašja, prilikom granične kontrole teretnog motornog vozila s prikolicom, austrijskih registarskih oznaka, otkrili veću količinu robe.

Vozilom je upravljao državljanin BiH A.S. /33/ koji je izbjegao mjere carinskog nadzora i nije posjedovao potrebnu dokumentaciju o porijeklu i vrsti robe.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, službenici Granične policije BiH predali su vozilo, prikolicu i robu Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a dalje aktivnosti nastaviće službenici Agencije za istrage u zaštitu BiH. /kraj/ne/dad