Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donosimo izvještaj

GRECO opominje: Finansiranje stranaka u BiH veoma je nestransparentno!

Sarajevo: Plakati za lokalne izbore koji će se održati 15. studenog
20.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Plakati stranaka za lokalne izbore koji ce se odrzati u Bosni i Hercegovini 15. studenog.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Potrebno je dodatno promovisati korištenje bankarskog sistema za doprinose političkim strankama, uvesti princip jedinstvenog računa kampanje

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) pri Vijeću Evrope objavila je izvještaj o transparentnosti finansiranja političkih stranaka, a kojeg je uputila institucijama vlasti BiH. U njemu stoji da BiH nije postigla nikakav opipljiv napredak u ovoj oblasti u odnosnu na posljednji izvještaj GRECO-a!

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Kako se navodi, samo je jedna preporuka provedena na zadovoljavajući način po pitanju Objavljivanja podataka o finansijama političkih stranaka i političkih subjekata koji učestvuju na izborima. Osim toga, tražena su samo djelimična rješenja kao odgovor na nedostatke utvrđene u Izvještaju o evaluaciji.

Na primjer, političke stranke su bile obavezne voditi evidenciju o članarinama i dobrovoljnim prilozima te izdavati potvrde o tome, uključiti primanja od povezanih subjekata u financijske račune i uspostaviti mehanizme interne finansijske kontrole.

Međutim, potrebno je dodatno promovisati korištenje bankarskog sistema za doprinose političkim strankama, uvesti princip jedinstvenog računa kampanje, postići povećanu transparentnost računa i aktivnosti subjekata povezanih s političkim strankama, po pitanju kršenja pravila financiranja izbora, uvesti definisane i djelotvorne, razmjerne i odvraćajuće sankcije u oblasti političkog finansiranja za sva povezana kršenja i za sve uključene osobe.

– Neriješena pitanja u vezi s ovim preporukama uključivala su: promicanje korištenja bankarskog sistema za prihode i rashode političkih stranaka i izbornih kandidata, uvođenje načela jedinstvenog računa kampanje i povećanje transparentnosti računa i aktivnosti subjekata povezanih s političkim strankama – navode iz GRECO-a.

GRECO je ranije preporučio da se jasno definišu kršenja pravila o političkom finansiranju i uvođenju djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih sankcija za ta kršenja, posebno proširenjem raspona raspoloživih sankcija i proširenjem opsega odredbi koje se odnose na sankcije, kako bi se obuhvatile sve osobe/subjekti (uključujući donatore) kojima Zakon o finansiranju političkih stranaka i Izborni zakon nameću obaveze.

Međutim, nije osigurana odvraćajuća priroda kazni jer su one ostale iste kao što je opisano u Izvještaju o evaluaciji (u rasponu od 500 KM/cca 255 € do 10 000 KM/cca 5 100 €). Zatim, nisu uvedene sankcije koje se odnose na donatore, a Izborni zakon nije reformisan u skladu s ovom preporukom.

Vlasti BiH, ističe se, sada izvještavaju da će prijedlozi za izmjene i dopune Izbornog zakona uskoro biti predstavljeni Parlamentu BiH. Oni bi po prvi put dali definiciju zloupotrebe javnih resursa, zabranili korištenje javnih resursa u svrhu izborne kampanje izabranih zvaničnika i sadržavali povezane sankcije. Predviđene su i strože kontrole finansiranja izbora i veća odgovornost za učesnike u izborima

Iako je pri CIK-u osnovana nova Služba za reviziju finansiranja političkih stranaka, nema dokaza o povećanju finansijskih i kadrovskih sredstava dodijeljenih CIK za obavljanje nadzornih funkcija koje se odnose kako na stranačko tako i na finansiranje izbora, niti je saradnja i koordinacija između CIK, poreznih tijela i agencija za provedbu zakona ojačana na operativnom i izvršnom nivou.

-Proces reformi potrebno je energično provoditi kako bi se dodatno povećala transparentnost političkog finansiranja i uloga političkih stranaka kao temeljnog elementa demokratskog sistema. GRECO još jednom poziva Bosnu i Hercegovinu da u potpunosti provede osam (od devet) preporuka na temu II koje ostaju neriješene – kaže se u dokumentu GRECO-a.