posjeta mostaru

Grlić Radman: Proširenje EU među ključnim pitanjima za vrijeme predsjedanja RH

radman

Pored proširenja EU na jugoistok Europe u fokusu će biti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te višegodišnji financijski okvir EU od 2021. do 2027. godine

Proširenje Evropske unije na jugoistok Europe bit će jedno od tri ključna pitanja kojim će se Europska unija baviti u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, koje počinje 1. siječnja 2020. godine, izjavio je u Mostaru hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova i predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a RH Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar u Mostaru se sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te je tom prigodom prezentirao teme kojima će se Vijeće Europske unije primarno baviti za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske tim tijelom.

Govoreći o proširenju EU na jugoistok Europe, Grlić Radman je istaknuo kako Republike Hrvatska želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu na tom punu, ponovivši kako je članstvo BiH u EU strateški interes RH.

– Bilo nam je važno u vrijeme hrvatskog predsjedanja otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je bio cilj mnogih zemalja članica, međutim neke zemlje nisu bile zato. Hrvatska će se potruditi da svim zemljama jugoistočne Europe pošalje jasnu poruku kako imaju perspektivu u EU – poručio je hrvatski ministar.

Pored proširenja EU na jugoistok Europe u fokusu će biti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te višegodišnji financijski okvir EU od 2021. do 2027. godine.

– Za Hrvatsku je pitanje europskog proračuna jako važno, budući da smo najmlađa članica Europske unije i najmanje smo profitirali od tog članstva. Velikim zemljama je u interesu imati što manji europski proračun, a malim zemljama i zemljama srednje i istočne Europe je u interesu imati veći proračun kako bismo smanjili gospodarske razlike između starih i novih članica – kazao je Grlić Radman.

Čović je kazao kako je ministra Grlića Radmana upoznao s položajem hrvatskog naroda u BiH, s euroatlantskim putom BiH te na koji načina RH može pomoći BiH na tom putu.

– Nakon uspostave vlasti u BiH i stvaranja političke stabilnosti pokušat ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme kako bi BiH mogla otvoriti svoj europski pregovarački proces i sustići Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ako je to moguće – istaknuo je Čović.

Grlić Radman je dodao kako će Hrvatska i dalje biti iskren i aktivan zagovaratelj euroatlantskog puta BiH.

– Hrvatskoj je, dakako, važan i položaj hrvatskog naroda u BiH i stabilnost BiH koja ovisi o stabilnosti, jednakopravnosti i konstitutivnosti triju naroda. Mi podržavamo stabilnu BiH s funkcionalnom vlašću i drago nam je što sada imamo sugovornike u Vijeću ministara – poručio je šef hrvatske diplomacije.