Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srebrenica

Grujičić: Općina i Krizni štab nemaju kapacitet da iskontrolišu prelazak granice

srebrenica (1)

U Srebrenici nema zaraženih virusom korona, pod stručnim nadzorom je sedam osoba, a u lokalnom karantinu su dva lica

Štab za vanredne situacije opštine Srebrenica danas je zaključio da nema kapaciteta da kontroliše i prati kretanje velikog broja ljudi koji iz Bajine Bašte prelaze granični prelaz u Skelanima i kreću se na području srebreničke opštine u kojoj imaju svoje zemljište, ali ga mnogi ne obrađuju nego prelaze iz nekih drugih razloga.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da je većina stanovnika Bajine Bašte porijeklom sa srebreničkog područja gdje imaju imovinu, dolaze i nekontrolisano se kreću, što predstavlja prijetnju za širenje zaraze virusom korona.

“U Bajinoj Bašti ima tridesetak oboljelih od kovida-19, dok u našoj opštini nema nijedna zaražena osoba. Stalo nam je da zaštitimo zdravlje stanovnika, ali omogućavanje posjednicima zemljišta da prelaze granicu može negativno da se odrazi i da poništi sve naše napore i rezultate koje smo do sada imali u zaštiti od virusa korona”, rekao je Grujičić.

On je zatražio od Republičkog štaba da se jasnije definišu uslovi za prelazak granice i kaznene mjere za one koji zloupotrebljavaju tu mogućnost.

Prema Grujičićevim riječima mnogi koji su prešli iz Bajine Bašte u srebreničku opštinu ostali su kod svojih kuća ili vikendica, odnosno rođaka i ne vraćaju se istog dana, kako je propisano, što zabrinjava, a nije poznato kako sankcionisati te osobe i spriječiti kontakte sa lokalnim stanovništvom i eventualno prenošenje zaraze.

“Pozivam stanovnike naše opštine na obazrivost i da izbjegavaju sve kontakte sa osobama koje prelaze granicu i da tako čuvaju svoje i zdravlje članova svojih porodica od eventualne zaraze”, poručio je načelnik Srebrenice.

Grujičić je zahvalio stanovnicima Srebrenice na odgovornosti i disciplini u toku trajanja mjera zaštite i vanrednog stanja što je dalo rezultate koji se ogledaju u činjenicu da niko nije zaražen virusom korona.

On je pozvao stanovnike ove opštine da budu strpljivi i da pokažu odgovornost i za sutrašnji Đurđevdan, da se ne okupljaju i da time doprinesu bezbolnoj relaksaciji mjera zabrane i ograničenja i prevazilaženju perioda epidemije kovida-19.

U Srebrenici nema zaraženih virusom korona, pod stručnim nadzorom je sedam osoba, a u lokalnom karantinu su dva lica.

Za kršenje policijskog sata i kretanje u nedozvoljeno vrijeme osoba starijih od 65 godina policija je izdala ukupno 13 prekršajnih naloga.

Nakon omogućavanja prelaska granice veći broj uzgajivača maline iz Bajine Bašte u Srbiji prelazi i uređuje svoje malinjake u srebreničkoj opštini, a i zaposleni iz ove opštine u susjednim opštinama u Srbiji i iz Srbije u Srebrenici počeli su dolaziti na posao poslije dvomjesečnog prekida uzrokovanog zabranom kretanja radi zaštite od virusa korona.

Relaksacija mjera zaštite od kovida-19 omogućila je otvaranje knjižare, prodavnice polovne odjeće i još nekih radnji u srebreničkoj opštini uz obavezno korištenje zaštitne maske i rukavica i poštivanje propisane i distance i drugih mjera koje su na snazi.

Novim mjerama omogućeno je da ugostiteljski objekti vrše šaltersku prodaju i dostavu hrane i pića, ali bez okupljanja kupaca i konzumiranja u tim objektima i očekuje se da će te vrste usluga ovih dana biti dostupne građanima.

Privredni subjekti kojima je zbog epidemije kovida-19 bio zabranjen ili ograničen rad podnose Poreskoj upravi zahtjeve za isplatu poreza i naknada za period u kome nisu radili.