Samit u Londonu

Grupa najmoćnijih zemalja svijeta G7 poslala jaku poruku političarima u BiH

E0pOUgwWEBMgvIu

Potvrdili su i zajedničku posvećenost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) na samitu u Londonu razgovarala je i o BiH, a tema je bila i Zapadni Balkan.

Piše: A. DUČIĆ

Nakon sinoćnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja G7 koju čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, izdato je saopćenje.

-Neopravdana špekulacija o promjenama granica po etničkim linijama nije rješenje za izazove s kojima se suočava regija. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, provedu presude Evropskog suda za ljudska prava i blisko sarađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom na pomicanju zemlju bliže ostvarenju svojih demokratskih težnji. Pozdravljamo kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini- kaže se u saopćenju.

Potvrdili su i zajedničku posvećenost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost.

-Naglašavamo važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno vladavine prava, uključujući borbu protiv organiziranog kriminala, nezakonitog finansiranja i korupcije, teškim akcijama koje se poduzimaju protiv najgrubljih slučajeva. Stoga podržavamo formalno otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i sjevernom Makedonijom. Podržavamo daljnji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za zapadni Balkan i Berlinski proces. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. Podržavamo sprovođenje reformske agende koja se odnosi na pregovore o pristupanju EU sa Crnom Gorom i Srbijom. Pozivamo zemlje u regionu da prošire domaći politički prostor i poboljšaju okruženje za civilno društvo i neovisne medije- istaknuto je u saopćenju Grupe G7.