Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen izvještaj

Grupa za nestale osobe za područje zapadnog Balkana potvrđuje svoju posvećenost regionalnoj saradnji

Grupa je predstavila svoj drugi godišnji izvještaj tokom ovog skupa, koji su zajedno organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP)

Na današnjem skupu, kojem su prisustvovali učesnici Berlinskog procesa, članovi Grupe za nestale osobe za područje zapadnog Balkana (GNO) kazali su kako planiraju intenzivirati međusobnu saradnju, razmjenu informacija i rad s porodicama u cilju daljnjeg intenziviranja rada na rješavanju pitanja nestalih širom regije.

Članovi GNO-a su viši predstavnici institucija iz regije koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih. Fomiran je 2018. godine, u kontekstu Berlinskog procesa za zapadni Balkan, kako bi ojačao napore na pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba 1990-ih godina na području bivše Jugoslavije.

Grupa je predstavila svoj drugi godišnji izvještaj tokom ovog skupa, koji su zajedno organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Izvještaj govori o nastojanjima GNO-a da aktivno uključi porodice nestalih u procese regionalne saradnje putem razmjene informacija s porodicama i kroz Regionalnu koordinaciju udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije (RK).

Semina Alekić, predsjedavajuća RK-a kazala je: „GNO je pokazao odgovornost i posvećenost provedbi Okvirnog plana uloživši dodatni napor kako bi savladali prepreke koje je sa sobom donijela pandemija bolesti Covid-19. Njegovi članovi su nastavili saradnju na regionalnom nivou, razmjenjujući informacije i ostvarujući napredak kroz zajedničke aktivnosti.“

Wendy Morton, ministrica za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova UK, izjavila je: „Grupa za nestale osobe, radeći s ICMP-om, postigla je puno u kratkom vremenskom periodu pronalaskom i identifikacijom hiljada nestalih, ali svim porodicama koje još uvijek traže svoje nestale dugujemo nastavak potragu. Proces regionalne saradnje, u čijem su srcu porodice nestalih, pruža regiji najbolju šansu za oporavak i da krene naprijed.“

Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, rekle je: „na zapadnom je Balkanu pronađeno i identifikovano više od 70 procenata od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen nakon sukoba 1990-ih – što predstavlja uspjeh u poređenju s drugim poratnim područjima. Regionalna saradnja je ključna za ovo postignuće i odvija se uz stalnu podršku Vlade UK i drugih donatora. Ovaj vid regionalne, multilateralne saradnje može poslužiti kao inspiracija drugim poratnim područjima koja se suočavaju sa složenim pitanjem nestalih osoba.“

U godišnjem izvještaju je istaknuto kako je poboljšanje saradnje između članova GNO-a omogućilo identifikaciju posmrtnih ostataka koji su ležali neidentifikovani gotovo dvije decenije. Naglašeno je kako članovi GNO-a primjenjuju Regionalnu bazu podataka – jedinu svoje vrste u svijetu – u procesu razmjene informacija o aktivnim slučajevima nestalih osoba na transparentan način i u stvarnom vremenu.

U narednom periodu GNO planira jačati svoj utjecaj kroz još bolju multilateralnu saradnju na temelju postojeće bilateralne saradnje.

GNO nadgleda aktivnosti unutar Okvirnog plana koji je u novembru 2018. godine potpisan u ICMP-ovom sjedištu u Hagu.

Okvirni pan proističe iz Zajedničke deklaracije o nestalim osobama, potpisane u julu 2018. godine u Londonu, kada su predsjedavajući Vijeća ministara i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske ponovili svoju posvećenost nastojanjima da se pronađe i identifikuje 12.000 osoba nestalih usljed sukoba na prostoru bivše Jugoslavije za kojima se još uvijek traga.

Prvi godišnji izvještaj GNO-a predstavljen je na samitu Berlinskog procesa u julu 2019. godine u Poznanju.